Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

140 милиона лева ще са необходими на НЗОК, за да покрие разсрочените за 2018 година задължения

Д-р Бойко Пенков
Снимка: БГНЕС

140 милиона лева ще са необходими на Здравната каса, за да покрие разсрочените за 2018 година задължения към чуждите здравни фондове и падежите за 2019 година. Това каза пред "Хоризонт" заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Д-р Пенков заяви, че касата ще разполага с тези средства и няма да се вземат пари от други пера на здравния бюджет.

Срещата на премиера Бойко Борисов със съсловните организации на лекари и зъболекари, с Надзорния съвет на НЗОК и с Министерството на здравеопазването по Рамковия договор не е намеса в работата на Здравната каса, а за да се докаже, че сме партньори с държавата в контрола по харченето на парите за здраве, каза още д-р Пенков.

На въпрос дали не е необходимо някой да се извини на професор Плочев, д-р Пенков отговори:

"Оказа се, че има една такава практика, която отдавна е заложена – от 2007 година, чрез която на деловодството става известно какви дължими суми има НЗОК едва тогава, когато някой пусне заповед и задължи те да направят даденото плащане. Иначе, че това са дължими суми и те са в баланса като дължими, не фигурират в счетоводния отчет на НЗОК за 2018 година като обща сума. Ако гледаш счетоводния отдел, задълженията са 0 по простата причина, че те не се предават в счетоводната дирекция, а стоят в друга дирекция, където съвсем стриктно се водят, но не са видими за всички".

Цялото интервю с д-р Бойко Пенков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна