Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Тошев: Малките язовири са проблемът на язовирната система в България

Адриан Петров: Взети са всички превантивни мерки в област Смолян, за да не ни изненада снеготопенето тази година

Снимка: БГНЕС

Малките язовири са проблемът на язовирната система в България. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ председателят на Българския национален комитет по големите язовири проф. Димитър Тошев.

„Там изискванията са били по-ниски и нямат експлоатационен персонал. Има оператори, но понякога един оператор има по 90 язовира. Той не може да огрее навсякъде. Необходимо е да се повиши нивото на експлоатация като за тази цел трябват компетентни кадри и веднага опираме до там откъде да вземем тези кадри. Няма хора, които да искат да работят това и затова си има и причина. През последните години говорихме само против язовирите и всичко това работи против интереса на младежта към тези специалности“, обясни той.

Не може да се посочи точна бройка на язовирите в страната, тъй като са регистрирани и много несъществуващи обекти, посочи още проф. Тошев:

„Има язовири, които се водят на хартия, а всъщност е една дига, която е разкъсана и няма вода, няма нищо, една гола поляна“.

Според него е разпореждането на министъра за стартирането на проверки по водните обекти в страната е навременно. „С тези няколкодневни ниски температури се създават условия за замръзване на някои водни огледала и при стоплянето на времето, падне и дъжд, би се получила приливна вълна“, обясни проф. Тошев.

Председателят на Българския национален комитет по големите язовири заяви, че „в момента даденото като предписание от МОСВ тази вечер да се достигне жълтият праг на река Черна в Родопите не се случва. Нормално е, защото температурите са все още много ниски и истинското снеготопене все още не е започнало“, каза заместник-областният управител на Област Смолян Адриан Петров. Радостина Чернокова

Петров увери, че всички превантивни мерки вече са взети: „Още в края на есента бяха сформирани няколко комисии и групи, които направиха оглед на речните корита на територията на областта, както и оглед на всички водни обекти. Има проблеми на места, където бреговете са проявени и е необходимо там да бъдат насочени усилията през тази и следващите години – да се търси финансиране, с което да бъдат изградени стабилни подпорни стени. Знаем кои са тези места, кандидатствали сме за финансиране. След 2015 година сме доста подготвени по тази тема“.

Петров обясни, че през последните две години е направен указател с имената на собствениците на язовирите и координатите им: „Ние имаме представа за това кои са собствениците и кои са ползвателите на тези съоръжения и имаме контакти с тях“.

Интервютата чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна