Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстранти в Пловдив обещават всекидневни протести

За втори пореден ден акция в подкрепа на лекаря, убил крадец при самозащита

| обновено на 05.03.18 в 15:16
2
Най-малко хиляда души се включиха във втория протест в Пловдив днес в защита на д-р Иван Димитров.
Снимка: Галя Митева, Радио Пловдив

Жители на Пловдив за втори пореден ден излязоха на протест в защита на доктор Иван Димитров, задържан по обвинение в умишлено убийство на крадец, нахлул в дома му.

Те проведоха шествие от Второ РПУ до прокуратурата в града, където хиляди скандираха „Свобода“. Там те не успяха да разговарят с прокурор, който да им разясни причините за задържането на лекаря.

Демонстранти смятат, че Димитров е застрелял нахлулия в дома му рецидивист при самоотбрана и в защита на съпругата и двете си деца. Те настояват за законодателни промени:

"Този човек е рецидивист. По същия начин, по който е посегнал към доктора, той по същия начин посяга и на неговия етнос. Ние не искаме това да се обвързва с етнос. Ние не искаме това да се обвързва партийно".

"Тук съм, за да застана на страната на доктора. Не законите да бъдат така тълкувани, както на някои им е угодно".

"Непрекъснато в медиите се говори за лекарски грешки, а къде са грешките на законодателя, на прокуратурата?". 

Участниците в шествието заявиха още, че протестите им ще продължават всеки ден от 17,30 часа пред паметника на Съединението в Пловдив. Исканията са освобождаване от ареста на д-р Иван Димитров и за приемане на законодателни промени, регламентиращи правото на самозащита.

Лекарската колегия в Пловдив също подкрепи протеста. 

Лекарят бе арестуван заради убийството на 38-годишния Жоро Джевизов-Плъха в петък.

Пред Второ РПУ на МВР днес се събраха не само колеги, близки и съседи на д-р Димитров, но и много пловдивчани. Те продължиха и подписката с искания да се направят законодателни промени за подобни случаи. Вчера подписалите бяха над 400 души, а днес - повече от 700.

„При вчерашния протест имаше около 200 души, сега вече са 1 000, а подписката в подкрепа на д-р Димитров също нараства“, заяви Юри Танев. 

„Самият факт, че Джевизов има девет присъди и смелостта да продължава да краде, показва, че нещо в нашата правораздавателна система не е в ред“, заяви в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ доктор Румен Дачев, един от протестиращите. И продължи: „Трябва така да се направят законите, че да няма две тълкувания на едно и също нещо. Щом е влязло в твоята къща с нож през нощта - няма за него човешки права“.

Дачев уточни, че протестиращите ще искат от прокуратурата да прецизира обвинението срещу Димитров и то да не бъде за умишлено убийство. 

Протести в подкрепа на д-р Иван Димитров се проведоха и в градовете София, Стара Загора и Варна. 

В звуковия файл можете да чуете какво още каза д-р Румен Дачев пред Силвия Великова. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени