Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Пимпирев: Антарктида е обществото на бъдещето

БНР Новини
Снимка: Милан Ичев

На Антарктида съществува обществото на бъдещето, без граници, митнически формалности и нуждата да плащаш за направената услуга. Единствената разменна монета е приятелството и откритото сърце, („Антарктида – студеният юг“, Христо Пимпирев).
Проф. Христо Пимпирев, председател и учредител на Българския антарктически институт започна обиколка на страната за представянето на новата си книга „Антарктида – студеният юг”. Националното представяне на уникалното четиво е посветено на четвъртвековния юбилей на България като полярна страна и съвпада с края на 26-ата българска експедиция до ледения континент.
Луксозното двуезично издание обобщава резултатите от общо 25 наши експедиции, проведени на българската база „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън от 1987 насам. Тя разказва на достъпен и популярен език за природата, флората, фауната и хората на най-южния континент на планетата. Благодарение на тези експедиции, участниците в тях и техния вдъхновител и ръководител – проф. Христо Пимпирев, България днес е уважавана полярна страна и заедно с още 29 държави „управлява” 1/10 от Земята.
Книгата е богато илюстрирана с красиви фотографии, направени от участниците в експедициите, и съдържаща най-актуалната информация за работата на българските учени на Антарктида.
След София и Панагюрище „Антарктида – студеният юг” ще бъде представена във Враца и Кърджали. На 13 март проф. Пимпирев ще замине за Португалия, където ще е премиерата на най-новата му книга в още една полярна страна.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени