Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕКИП предлага изцяло частна пенсионна система

Работещите българи, които в момента са в 20-те или 30-те години на своя живот, най-вероятно ще останат без пенсии, когато остареят. Това е така, защото в момента има дефицит във фонд "Пенсии", който се компенсира от държавния бюджет.

Данните сочат, че сега един пенсионер се издържа от осем работещи. Разходите за пенсии са почти двойно по-големи от приходите, които се събират от осигуровки. За съжаление в следващите 40 години проблемът ще се задълбочава и заедно с наличната демографската криза броят на пенсионери и работещи ще се изравни.

От Екпертния клуб по икономика и политика заедно с Българското либертарианско общество призоват за спешна реформа на пенсионна ни система, която да осигури финансово стабилно пенсионно бъдеще на младите хора. Тяхното предложение е преминаване към напълно частна система, която оперира на капиталопокривен, а не на разходопокривен принцип, при която спестяванията на осигуряващите се лица се натрупват в индивидуални сметки и се инвестират с цел постигането на дългосрочна възвръщаемост.

Какви са проблемите и какво трябва да се промени? Чуйте повече от Георги Вулджев, представител на ЕКИП.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна