Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги

Вивиан Уестуд - провокация на всички времена

Дебютът на Гузел Яхина е литературна сензация не само в Русия

СнимкаДве женски книги -  в хубавия смисъл на думата, представя днес Кремена Димитрова.

Модната икона Вивиан Уестуд е написала книга за живота си. Разбира се, озаглавена е… „Вивиан Уестуд“, но е биографична (без авто- отпред), защото е в съавторство с Иън Кели.

Текстът е атрактивен, четивен, има качествата на художествено произведение, подчертава Кремена Димитрова. Книгата не е чисто мемоарна, нито чисто биографична. Може да се чете като роман, а може и като история на британското общество и култура от 40-те години до наши дни. Книгата е богата на информация, фактология и емоция, може много да се научи от нея, а и да развълнува.

Книга за дизайнерка със световна слава, екстравагантна и провокативна, революционерка, пънкарка, борец за екологията, жива легенда, Вивиан е жена без възраст, въпреки че според ЕГН-то е на 76… Всяко нейно ревю е философия.

Утре вечер ще има специално събитие в София, на което ще бъде представена и книгата, с музика и фотоси. Чуйте подробности.
Снимка

Още едно заглавие от книжарниците препоръча гостът на в Радиокафе – „Зулейха отваря очи“ от младата руска писателка Гузел Яхина (р. 1977).

Въпросният роман е нейният дебют (2015) и я превръща в литературна сензация – печели не само 3 литературни награди в родината ѝ, но и признание в Европа . Правата за издаване на романа са откупени в над 22 страни.

В книгата се описва тежка история от времената на разкулачването и колективизацията в Русия, но е разказана по женски, човешки, в никакъв случай не е насочена само към жените.

С Кремена Димитрова разговарят Лили Големинова и Лъчезар Христов.


Горещи теми

Войната в Украйна