Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата няма да проверява произхода на парите, с които "Инерком" купува ЧЕЗ

Цацаров се обяви за внимателен подход при промeни в НК, свързани с неизбежната отбрана

| обновено на 07.03.18 в 18:56
Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

 Без да даде еднозначен отговор на въпроса трябва ли да се разшири института на неизбежната отбрана, главният прокурор призова политиците да не спекулират със страховете на хората и да не променят Наказателния кодекс на парче. Сотир Цацаров се обяви за внимателен подход при евентуална промяна. 

Той похвали работа на пловидските прокурори и отхвърли критиките за забавяне на информацията по случая с д-р Иван Димитров. Той заяви, че ако бъде попитано, държавното обвинение ще даде позиция за необходимостта от евентуална законодателна промяна и оцени политическите реакции по стрелбата в Пловдив:

"Много ми е странно да съчетая искания за промени в член 12-и, комбинирани с искания за тотално либерализиране на режима на носене на огнестрелно оръжие и с призив, който съществува все още на сайта на една политическа партия, елемент от управляващата коалиция: "Свободният човек е въоръженият човек".

От днес прокурор от Върховната касационна прокуратура ще проверява има ли нарушения около концесията в парк "Пирин". Сигналът е на партия "Зелените" и в него на 5 страници се излагат данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт. През документи и допълнителни проверки, определеният лично от Сотир Цацаров прокурор ще изследва и "Действителната собственост на концесионера. Обвързаност между концесионер и федерация по зимни спортове".

Главният прокурор похвали конкретиката в сигнала на Зелените и го сравни с лаконичността на този на БСП от вчера, с които се иска проверка по казуса "ЧЕЗ". И ако по настояването да се изследва историята на приватизацията на електроразпределителното дружество проверка ще се прави, то по искането прокуратурата да изследва произходът на парите на Гинка Върбакова "не", защото това вече правят ДАНС и НАП:

"Ще ми се да вярвам, че, в качеството си на колега, г-жа Нинова не би подписала такова искане, Тоест, отнасям го по-скоро към всички елементи на политическата дискусия, които се използват тези дни".

От звуковия файл можете да чуете обобщение по темата на Силвия Великова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна