Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Царицата на чардаша" в Музикалния театър

| обновено на 07.03.18 в 17:40
Новият спектакъл на Музикалния театър – "Царицата на чардаша"
Снимка: МТ

Израснала съм с тази творба, с великия оперетен артист Видин Даскалов в ролята на Бони в постановката на Богдан Ковачев. По-късно много пъти съм гледала и спектакъла на Марио Николов. Не е лесно да „покажеш” нещо ново в нова постановка на толкова обичана и популярна творба! Затова бих поздравила ръководството на театъра за решението да покани гост-режисьора от Австрия Адриан Холендер!

Залата на Музикалния театър беше пълна с публика, очакваща неговата нова постановка на „Царицата на чардаша“. След увертюрата завесата се разтвори за красивите класически декори на художника Иван Савов. После посрещнахме и артистите, избрани в първия премиерен състав. В ролите на Силва и Едвин бяха младите надежди Лилия Илиева и Денко Проданов. Красиви, чаровни и талантливи, тепърва ще следим тяхното израстване на оперетната сцена! Разбира се, Денко Проданов вече има многобройни почитатели, но силните му изяви досега бяха предимно в областта на мюзикъла. Към младежката свежест се прибавиха опитните артисти на Музикалния театър, за да изградят един наистина завладяващ спектакъл под вещото музикално ръководство на главния диригент маестро Юли Дамянов. В ролята на Бони беше Александър Мутафчийски. Неведнъж съм казвала, че той е един от тези артисти с голяма харизма, които завладяват публиката още с появата си на сцената. Той беше душата на спектакъла с красивия си глас и пеене и с искрящата си артистичност! Сценичната му партньорка Катерина Тупарова в ролята на Щаси също беше искряща! Както винаги, голямо удоволствие ми достави да гледам още няколко много силни артисти на театъра в характерните роли – Христо Сарафов – като Фери Бачи, Румен Григоров – като Мишка, Георги Ханджиев в ролята на нотариуса Киш, Иван Панев – като Княза, и Александър Василев – Пиколото. В ролята на Цилика гледахме Калина Ангелова.

Режисьорът Адриан Холендер ни даде точно това, което обеща в интервюто ни в Каста дива – красив класически спектакъл със съвременна динамика и диалог. И аз се забавлявах, и хората в публиката около мен се смееха от сърце! А дългите и бурни финални аплодисменти бяха нашето потвърждение, че сме си прекарали една прекрасна вечер в Музикалния театър!

Чуйте в звуковия файл впечатленията на главния редактор на вестник "Животът днес" Петър Галев, цигуларката Съдбина Бончева и директора на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование” в Министерството на културата Елиянка Михайлова.

Следващите спектакли на "Царицата на чардаша" в НМТ "Стефан Македонски" ще бъдат на 17-и, 24-ти и 31-ви март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна