Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Пак ни сменят лични карти и паспорти, информира "Труд". Правителството одобри нови идейни проекти за външния вид на новите документи. Издаването им трябва да започне в края на 2019 година.  "Телеграф" пише, че в новите лични карти ще бъдат вградени розетката от Плиска и картината на Владимир Димитров-Майстора "Момичето с ябълките". Другата новост ще е специален чип с биометрични данни и повишено равнище на защитеност. "24 часа" съобщава, че в личната карта ще има три снимки, за да не се краде самоличността ни. Освен това, международният паспорт вече ще е валиден за двойно по-дълъг срок от десет години.
Преди година правителството отказало участие в сделката за ЧЕЗ, информира "Сега" на първа страница. Актуалното желание на управляващите да придобият контрол при покупката може да струва прекалено скъпо, коментира вестникът. "Дума" също излиза с водеща тема за отказа на правителството да купи активите на ЧЕЗ миналата година. 
"БСП яхна странен протест срещу продажбата на ЕРПтата", пише още "Сега" по енергийната тема. Според изданието, преминаващи край протеста туристи са предположили, че хората недоволстват от корупцията у нас.
"Монитор" пише за искането на премиера Бойко Борисов терминът "неизбежна отбрана" да се формулира ясно. Главният прокурор също е съгласен за промени в Наказателния кодекс, но в частта за граждански арест. 
Водещата тема на "Стандарт" е поредният конфликт в коалицията "Обединени патриоти". "Божествен гняв" е водещото заглавие на днешния брой. Председателят на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов обяви, в телевизионно интервю, руския патриарх Кирил за, цитирам, "второразрядно ченге", а председателят на парламентарната група на коалицията и лидер на "Атака" Волен Сидеров се възмути и нарече нападките джихадистки. "Тропащият руски патриарх напука крехкия лед между Сидеров и Симеонов", пише "24 часа". Вицепремиерът нарече Кирил "цигарен митрополит", Волен иска да се извини.  "Патриарх Кирил сбърка с упреците към президента", казва, в интервю за "Стандарт", княз Никита Лобанов-Ростовский.  Наследникът на аристократичен руски род е роден в София преди 83 години, сега живее в Лондон. Според него, истинският победител в руско-турската война отпреди 140 години е Великобритания.
Едва хиляда и триста нашенци са декларирали доходи в чужбина, информира "Монитор". Най-често става дума за нашенци, които работят в Германия и Великобритания. Вестникът напомня, че до 30 април трябва да се заявят доходите от работа в чужбина.
"Труд" отбелязва днешния Международен ден на жената с темата за женския род в българския език. На конференция в столицата жени посланици са настояли в нашия език да има женски род за тяхната професия. Правителството е приело национална стратегия за равенство за 2018 година, пише още вестникът. Вестник "Земя" честити на своите читателки 8 март на първа страница със снимка на красиви цветя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени