Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-сложната приказка на Оскар Уайлд като поп опера

БНР Новини
Илюстрация: Ника Голц



В два неделни следобеда, 11 и 18 март, от 16 часа „Рибарят и неговата душа” ще прозвучи за първи път като поп опера в две действия.
Преди да стигне до неделното време на Радиотеатъра, „Рибарят и неговата душа” беше мега сценичен спектакъл с хор и симфоничен оркестър, след това аудио версия в 7 епизода в съботно-неделното „Семейно радио” на програма „Христо Ботев” и на края получи завършената си форма като поп опера в две действия, която най-напред много скоростно се отправи към Хърватия и предварителната селекция на фестивала Prix Marulic, а след това, след още малко уточнения и като абсолютно финализиран микс, ще бъде чута и в България.

Един от изследователите на Оскар Уайлд определя „Рибарят и неговата душа” като „най-амбициозното и сложно разрешаване на конфликтите между духа и плътта, красотата и добротата, земята и рая”. Друг пък заключава, че „Рибарят и неговата душа” е по някакъв начин „най-основната, най-комплексната и най-значимата от историите на Оскар Уайлд”. При това не бива да забравяме, че не Оскар Уайлд, а Андерсен с „Малката русалка” е авторът, който въведе Русалката като главен герой в красива и трагична история, като неговата Русалка обаче копнее да получи душа. Уайлд разказва историята по друг начин: рибарят е този, който се влюбва в русалката и иска да се отърве от душата си, за да може да бъде обичан от нея. Оригиналността, зрелостта, дълбочината и красотата на тази интерпретация получи своя аудио вариант, който се слуша в захлас. Тук сюжет, грижливо запазен и подкрепен колоритен авторов език, вътрешни монолози-песни, музикално повествование, емоции, ефекти, изпълнителско изкуство от най-висок клас работят в едно неразчленимо, разнообразно и увличащо аудиотворение.

Световната премиера на Рибарят като аудиотворение в две действия съвсем неслучайно е предварителната фестивална селекция в Хърватия. Кръстен е на Марко Марулич, хърватски ренесансов поет и хуманист, роден през 1450 година и подписвал произведенията си като Marko Marulić Splićanin/Марко Марулич от Сплит. Неговата епична поема Judita, написана през 1501 г. е едно от основните произведения на хърватската литература. Целите на фестивала Prix Marulic в най-кратък вид са изложени в неговото мото Old Texts Revisited/Стари текстове, към които се връщаме отново; стари текстове, които възкръсват за нов живот благодарение на нашите грижи и талант.

Поп операта на Ана Топалова, Минко Ламбов, Светлин Русев, Ангел Демирев, Ненчо Балабанов, Красимир Първанов, Весела Бонева, Марияна Добрева Велева, Стефан Владимиров и Джони Илиев даде нов живот на Оскар Уайлдовия Рибар и неговата Душа.

Месец декември 2017 г., Първо студио на БНР. Краят на процеса по записване на симфоничния концерт „Фатални страсти“.
С две произведения в коренно различни жанрове композиторът Минко Ламбов влиза в радио живота. И докато в ефира на програма „Христо Ботев“ слушателите ще имат възможността да чуят като поп опера сериала му „Рибарят и неговата душа“, тук поглеждаме с кратко промо видео към различните усещания за музика в детайлите и образността на тоновете на симфонията, написана от Минко Ламбов специално за цигуларя Светлин Русев, чието виртуозно свирене, впрочем, и двете произведения споделят.
Вижте краткия вертикален разрез на един творчески път, който Минко Ламбов извървява заедно със Симфоничния оркестър на БНР, цигуларя Светлин Русев и диригента Марк Кадин.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна