Георги Арабаджиев: Не трябва да се бърза със законовите промени за неизбежната отбрана

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Не трябва да се бърза със законовите промени за неизбежната отбрана. Това препоръча във Велико Търново заместник-главният секретар на МВР – главен комисар Георги Арабаджиев. Поводът е изявлението на  премиера Бойко Борисов, че се налага да се прецизират текстовете в Наказателния кодекс.
 
За законовите промени се заговори след последния случай в Пловдив, когато д-р Иван Димитров застреля криминално проявен, който се опитал да обере гаража му.

Трябва да се направи анализ на практиката дали има случаи на неизбежна отбрана, които не могат да бъдат обхванати от закона, посочи Арабаджиев и допълни:

"Не бива да правим промени заради един-единствен случай. Затова трябва най-напред да видим константната практика от последните години дали има необходимост, дали има нещо, което досега да не сме уловили като тенденция".

Два месеца след разстрела на великотърновския бизнесмен Петър Христов няма задържани, заяви заместник-главен секретар на МВР, но отказа да посочи има ли заподозрени.
Още от категорията
Перперикон

Започва новият археологически сезон на Перперикон

Археологическите разкопки на Перперикон край Кърджали и Мисионис до Търговище се подновяват от днес, съобщи ръководителят на двата екипа проф. Николай Овчаров. И на двата обекта ще се работи до средата на септември. "Вече две години подред ние работим в южния квартал на Перперикон. Става дума за огромни квартали, така че той ще се копае..

обновено на 25.06.18 в 11:12
Протест на автобусните превозвачи

Националният протест на превозвачите се отлага заради среща с Борисов

Протестното шествие на автобусни и товарни превозвачи в София се отлага заради планирана среща на недоволните с премиера Бойко Борисов. Събралите се превозни средства остават паркирани в готовност около  храм-паметника Александър Невски, при Хотел "Плиска" и при двореца Врана. Пред "Хоризонт" Магдалена Милтенова от..

обновено на 25.06.18 в 11:05

Община Павел баня възнамерява да въведе пълна забрана на шумните тържества на открито

В община Павел баня ще въведат пълна забрана на шумните тържества на открито. Кметът на курортното градче Станимир Радевски предлага крутите мерки с промяна в наредбата на обществения ред, заради оплаквания от местни жители и туристи от шумни сватби и сюнети. Курортният град разчита на хилядите туристи, почиващи в балнео и СПА хотелите в..

публикувано на 25.06.18 в 11:00

Ще има ли паметна плоча на Атанас Семерджиев в родния му град

Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев върна за преразглеждане решението на велинградските общински съветници за поставянето на паметна плоча на Атанас Семерджиев в родния му град. Решението бе прието единодушно, включително и с гласовете на ДПС, въпреки основната роля на покойния генерал в така наречения Възродителен процес. В..

публикувано на 25.06.18 в 10:55

Италианските служби не реагират на сигнали за бедствие от мигранти

Италианските власти са забранили на бреговата охрана и спасителните служби да реагират на сигнали за бедствия, подавани от мигранти, съобщава The Independent. В неделя, 24 юни, са подадени 6 сигнала от мигранти в Средиземно море, но италианските служби са заявили, че лодките са в либийски води и на сигналите трябва да реагира Либия. В..

публикувано на 25.06.18 в 10:48

Акценти от чуждестранния печат

"Историческа победа", пише вестник "Акшам"; "Двойна победа на първи тур", е заглавието на "Карар"; "СупЕрдоган!", с това заглавие излиза "Таквим"); "Първият президент с изпълнителни правомощия", съобщава "Ватан"; "Ердоган спечели", информира "Поста. Това са заглавията в някои от турските вестници днес, които съобщават за победата на сегашния..

публикувано на 25.06.18 в 10:41

Намерено е лекарство срещу 4 вида рак

Изследователи от Орегонския университет са разработили препарат, който спира разпространението на четири вида рак – на млечната и простатната жлеза, дебелото черво и белия дроб, съобщава Nature Communications. Препаратът е наречен KBU2046 и експерименти с мишки показали, че той потиска разпространението на метастазите и забавя..

публикувано на 25.06.18 в 10:36