Георги Арабаджиев: Не трябва да се бърза със законовите промени за неизбежната отбрана

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Не трябва да се бърза със законовите промени за неизбежната отбрана. Това препоръча във Велико Търново заместник-главният секретар на МВР – главен комисар Георги Арабаджиев. Поводът е изявлението на  премиера Бойко Борисов, че се налага да се прецизират текстовете в Наказателния кодекс.
 
За законовите промени се заговори след последния случай в Пловдив, когато д-р Иван Димитров застреля криминално проявен, който се опитал да обере гаража му.

Трябва да се направи анализ на практиката дали има случаи на неизбежна отбрана, които не могат да бъдат обхванати от закона, посочи Арабаджиев и допълни:

"Не бива да правим промени заради един-единствен случай. Затова трябва най-напред да видим константната практика от последните години дали има необходимост, дали има нещо, което досега да не сме уловили като тенденция".

Два месеца след разстрела на великотърновския бизнесмен Петър Христов няма задържани, заяви заместник-главен секретар на МВР, но отказа да посочи има ли заподозрени.
Още от категорията

Преглед на чуждестранния печат

Тереза Мей се опитва да изглежда смела, докато консерваторите готвят фатален удар, пише лондоският "Таймс". Вестникът изтъква, че на днешното заседание премиерът трябва да започне обсъждане на излизане без сделка с Европейския съюз, докато в собствената й партия най-вероятно ще се гласува вот на недоверие срещу нея. Според анализ в "Индипендънт"..

публикувано на 12.12.18 в 10:18
Протестиращите строители бяха приети от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева

Протестиращите строители влязоха в парламента за среща с Цвета Караянчева

Строителите протестират мирно в столицата в защита на бранша. До 12 часа на обяд стотици машини и камиони ще бъдат разположени в най-дясното платно на "Цариградско шосе" на входа на София. В момента не е затруднено движението в района. Проверката ни показа, че няма задръстване, различно от ежедневното в тези най-натоварени сутрешни часове, до девет...

публикувано на 12.12.18 в 10:01

Веселин Петров: С новата лаборатория се стремим се да повишим нивото на експертите по криминалистика

 „В модерна криминологична лаборатория ще се обучават експерти в първоначална подготовка, които току що са назначени на работа. Предвижда се и обучаване на курсанти от Академията на МВР по криминалистика“. Това каза в предаването „Преди всички“ Веселин Петров – началник на Отдел „Криминалистична техника“ в Института по криминалистика на МВР...

публикувано на 12.12.18 в 09:59
Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: Обвързването на образованието с повече услуги и права би било добра мярка

„И без промяна в Конституцията можем да търсим много други начини да обвържем правото на образование с други неща. Общините, когато се опитват да обвържат определени общински услуги с това дали е заплатена глобата, се сблъскват обаче с конституционни решения“. Това коментира в предаването „Преди всички“ министърът на образованието Красимир..

публикувано на 12.12.18 в 09:38
Николай Пашов

Николай Пашов: Оценките в училище не са толкова важни, колкото да се развиваш и да си задаваш въпроси

Два проекта – устройство за следене на сърдечната дейност и проект за разпознаване на мозъчни клетки правят дванайсетокласника Николай Пашов видим за отличието „Джон Атанасов“. А видимостта за проблемите в човешкото тяло мотивират първите опити на Николай с технологиите. "В девети клас ми беше натежала самата мисъл, че не правя нищо смислено, не съм..

публикувано на 12.12.18 в 09:15

Строителите излязоха на протест

Строителите се събраха на мирен протест в столицата в защита на бранша. До 12 часа на обяд 1000 машини ще бъдат разположени по "Цариградско шосе" на входа на столицата .  Техниката не нарушава ритъма на движението в района. Те са разположени в платното на влизане в София и са заели едното платно на булеварда.  Повод за недоволството им са..

обновено на 12.12.18 в 09:07
Емил Радев

Емил Радев: На коледния базар в Страсбург не се проверяваше за оръжие

Около нападнатия коледен базар в Страсбург е имало засилено присъствие на полиция и военни, но на него е било възможно да се внесе огнестрелно оръжие. Това разказа пред "Хоризонт" евродепутатът Емил Радев, който в момента на стрелбата е бил в хотел, намиращ се на 300 метра от входа на коледния базар.      „Проверяваха се всички, които влизаха..

публикувано на 12.12.18 в 08:46