Брегов, ИПИ: Конструирането на антикорупционния орган дава възможност за договаряне кой да не бъде "закачан"

Иван Брегов
Снимка: www.ngobg.info
Парламентарен интерес към борбата с корупцията трябва да се афишира, за да бъде удовлетворено както общественото недоволство, така и недоволството на нашите партньори от Европейския съюз. Реално обаче за борба срещу корупцията трудно можем да говорим. Основният орган, за да се справи едно общество с корупцията, е прокуратурата. При реформата на прокуратурата от 2015 обаче нито една политическа партия от представените сега в Народното събрание не изяви реално желание да реформира прокуратурата. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ Иван Брегов от Института за пазарна икономика. Според него изслушването за новия председател на антикорупционната агенция отново е заобиколило всички въпроси, свързани с прокуратурата, и занапред можем да очакваме както „възможност за предоговаряне на квотен принцип, така и кой да не бъде „закачан" от новата антикорупционната комисия".

„Дават се гръмки обещания. Дебатът приличаше малко на кампанията за избор на президент – да се присвояват правомощия от други органи, само и само да изтъкнем колко голям интерес имаме да се справим с нещо, по-скоро да си направим реклама“, обобщи впечатленията си Иван Брегов.

„Председателят няма това въоръжение за реална борба с корупцията", смята той.

По думите на Брегов, номинирането и изборът на състав на антикорупционния орган са били силно политизирани законодателно и в момента една доминираща политическа партия в Народното събрание благоприятства избирането на целия състав на мегакомисията:

„Когато изгубим опозиционния глас във всеки един орган, ние се превръщаме в тоталитарна държава. /.../ Начинът на конструиране на комисията, уви, много напомня начина на формиране на Висшия съдебен съвет. Част от разпоредбите в закона са директно преписани от Закона за съдебната власт и там се възпроизвеждат абсолютно всички порочни практики. Браненето на политическото статукво се видя и в избора на ВСС, и за председател на КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество)".

Като друга пречка в борбата с корупцията Брегов изтъкна факта, че гражданската конфискация до ден-днешен не е обвързана с наказателна отговорност.

„Ако новият председател на антикорупционната агенция беше разплел докрай случая „Ало, Ваньо“ около покойния вече Мишо Бирата, можеше не само да вкара политик в затвора, но и да взриви политическия модел, който поддържа настоящото статукво", посочи още Иван Брегов. 

Цялото интервю с Иван Брегов чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Ръководствата на агенция "Митници" и Националната агенция за приходите ще бъдат изслушани в парламентарната комисия за контрол на дейността им

Ръководствата на агенция "Митници" и Националната агенция за приходите ще бъдат изслушани в парламентарната комисия за контрол на дейността им. Очаква се двете агенции да докладват за събираемостта на данъците и акцизите, както и за мерките за предотвратяването на контрабандата и данъчните престъпления.  Сред основните теми най-вероятно ще бъдат..

публикувано на 21.06.18 в 04:40

В Апелативният съд в София за днес на втора инстанция е насрочено едно от делата срещу бившия кмет на Видин Румен Видов

В Апелативният съд в София за днес на втора инстанция е насрочено едно от делата срещу бившия кмет на Видин Румен Видов. През ноември 2016 година Окръжният съд в Монтана се произнесе с осъдителна присъда. Срещу Видов, който беше кмет на Видин 2007-2011г когато правомощията му бяха прекратени са повдигнати обвинение за длъжното присвояване 224..

публикувано на 21.06.18 в 04:26

В 13 часа и 7 мин. днес в България ще настъпи астрономическото лято

В 13 часа и 7 мин. днес в България ще настъпи астрономическото лято. Днешния ден е й най-дългия в годината и ще продължи 15 часа, 19 минути и 29 секунди, каза д-р Владимир Божилов, астрофизик в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Северния полюс на земята е максимално близко, насочен ъгъл само от 3,4 градуса км лъчите на слънцето. За..

публикувано на 21.06.18 в 03:13

В Сливен днес отново ще подложат на гласуване договор за концесия между общината и Гражданско дружество ДЗЗД „Спорт палас“

Общинските съветници в Сливен днес отново ще подложат на гласуване предложението за замяна на концесионера по договор за концесия, сключен през 2004 година между общината и Гражданско дружество ДЗЗД  „Спорт палас“ в качеството на концесионер с правоприемник „Спорт палас“ ООД, при условията на универсално правоприемство. На сесията през месец май..

публикувано на 21.06.18 в 02:52

Изложба „Бележитите портрети на Надар“

Тази вечер в Националната галерия ще бъде открита изложба на 40 от най-добрите портрета на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар. Посетителите ще могат да видят снимки на Александър Дюма, Шарл Бодлер, Емил Зола, Жул Верн. Изложбата е организирана от Френския културен институт, разказа за „Хоризонт“ Мария Конакчиева, която оглавява..

публикувано на 21.06.18 в 02:24

Канадският сенат одобри легализацията на марихуаната

Сенатът на канадския парламент одобри легализацията на марихуаната за развлекателни цели със закон, регламентиращ отглеждането, дистрибуцията и продажбата й, предадоха Франс прес и Би Би Си. Страната е първата сред членките на Г-7, която легализира марихуаната за развлекателни цели. Притежанието на канабис в Канада е престъпление от 1923..

публикувано на 21.06.18 в 01:54

Археолози откриха следи от динозаври на 120 милиона години в Китай

Екип археолози от Австралия, Китай и САЩ откри над 300 вкаменели отпечатъка от лапи на динозаври на 120 милиона години на територията на провинция Шандун в Източен Китай, съобщи ТАСС. "Това беше невероятна находка, още повече  че по-рано никой не е намирал в близките райони скелети на динозаври", заяви Ван Сяоли, ръководител на института по..

публикувано на 21.06.18 в 01:48