Брегов, ИПИ: Конструирането на антикорупционния орган дава възможност за договаряне кой да не бъде "закачан"

Иван Брегов
Снимка: www.ngobg.info
Парламентарен интерес към борбата с корупцията трябва да се афишира, за да бъде удовлетворено както общественото недоволство, така и недоволството на нашите партньори от Европейския съюз. Реално обаче за борба срещу корупцията трудно можем да говорим. Основният орган, за да се справи едно общество с корупцията, е прокуратурата. При реформата на прокуратурата от 2015 обаче нито една политическа партия от представените сега в Народното събрание не изяви реално желание да реформира прокуратурата. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ Иван Брегов от Института за пазарна икономика. Според него изслушването за новия председател на антикорупционната агенция отново е заобиколило всички въпроси, свързани с прокуратурата, и занапред можем да очакваме както „възможност за предоговаряне на квотен принцип, така и кой да не бъде „закачан" от новата антикорупционната комисия".

„Дават се гръмки обещания. Дебатът приличаше малко на кампанията за избор на президент – да се присвояват правомощия от други органи, само и само да изтъкнем колко голям интерес имаме да се справим с нещо, по-скоро да си направим реклама“, обобщи впечатленията си Иван Брегов.

„Председателят няма това въоръжение за реална борба с корупцията", смята той.

По думите на Брегов, номинирането и изборът на състав на антикорупционния орган са били силно политизирани законодателно и в момента една доминираща политическа партия в Народното събрание благоприятства избирането на целия състав на мегакомисията:

„Когато изгубим опозиционния глас във всеки един орган, ние се превръщаме в тоталитарна държава. /.../ Начинът на конструиране на комисията, уви, много напомня начина на формиране на Висшия съдебен съвет. Част от разпоредбите в закона са директно преписани от Закона за съдебната власт и там се възпроизвеждат абсолютно всички порочни практики. Браненето на политическото статукво се видя и в избора на ВСС, и за председател на КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество)".

Като друга пречка в борбата с корупцията Брегов изтъкна факта, че гражданската конфискация до ден-днешен не е обвързана с наказателна отговорност.

„Ако новият председател на антикорупционната агенция беше разплел докрай случая „Ало, Ваньо“ около покойния вече Мишо Бирата, можеше не само да вкара политик в затвора, но и да взриви политическия модел, който поддържа настоящото статукво", посочи още Иван Брегов. 

Цялото интервю с Иван Брегов чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Огромни вълни в Охридското езеро заляха градини и плажове по крайбрежието

Огромни вълни в Охридското езеро, предизвикани от силния вятър, заляха градини и плажове по крайбрежието, съобщава македонският информационен сайт Фокус. Вятърът, със скорост около 90 километра в час, предизвика големи щети в град Охрид. Това се вижда от снимки и клипове, които охридчани споделят в социалните мрежи. Метеоролозите предвиждат за неделя..

публикувано на 17.03.18 в 19:51

Над 115 полета на лондонското летище "Хийтроу" бяха отменени заради снеговалеж

Снеговалеж предизвика анулиране на над 115 полета на лондонското летище "Хийтроу". Анулираните полети бяха основно по дестинации на къси разстояния, но мярката засегна и връзките с Ню Йорк и Чикаго, съобщи говорител на летището. Лошото време във Великобритания стана причина и за отмяната на спортни прояви, предвидени през уикенда, предаде Франс прес...

публикувано на 17.03.18 в 19:46

Джордж Кремлис: Общините да засилят разделното събиране, особено на биологичните отпадъци

Общините да засилят разделното събиране, особено на биологичните отпадъци. За това призова на семинар в Пампорово Джордж Кремлис - ръководител на отдел "Екологична оценка на въздействието на околната среда и политика на сближаване“ в Европейската комисия. България се нуждае от повече разделно събиране, за да постигне цел от 50% разделно..

публикувано на 17.03.18 в 19:43

16 души се удавиха в Егейско море, след като лодка с нелегални имигранти, потъна край гръцки остров

Най-малко 16 души се удавиха в Егейско море, след като лодка, препълнена с нелегални имигранти, потъна край гръцкия остров Агатониси, южно от Самос. Сред жертвите са и 6 деца. Двама мъже и жена успяха да доплуват до острова и да вдигнат по тревога бреговата охрана. В спасителната операция се включиха патрулна лодка, полицейски хеликоптер и местни рибари,..

публикувано на 17.03.18 в 19:27

Всички снегопочистващи фирми са в готовност за поддържане на републиканските пътища при зимни условия

Във връзка с очакваната сериозна промяна на времето и възможното преминаване на дъжда в сняг по високопланинските проходи, всички областни пътни управления и снегопочистващите фирми са в готовност за поддържане на републиканските пътища при зимни условия, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Апелът към шофьорите е да тръгват с подготвен за зимни..

публикувано на 17.03.18 в 18:00

Използването на водата за пиене и битови нужди в старозагорското село Казанка е временно забранено

Районната здравна инспекция в Стара Загора забрани временно използването на водата за пиене и битови нужди в село Казанка. Причината е установено повишено съдържание на естествен уран над допустимата максимална стойност от 0,03 милиграма на литър. Анализите са направени в лаборатория на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към..

публикувано на 17.03.18 в 17:55

Повече от 30 души са загинали при въздушен удар по сирийския град Замалка

Десетки хиляди хора бягат от обхванатите от боеве предградия на Дамаск, съобщи Франс прес. Около 50 хиляди души са напуснали анклава Източна Гута от четвъртък до днес. Повече от 30 са загинали при въздушен удар по град Замалка. Офанзивата на сирийската армия срещу местните бунтовници продължава вече месец. 200 хиляди души са избягали от северния сирийски..

публикувано на 17.03.18 в 17:52