Брегов, ИПИ: Конструирането на антикорупционния орган дава възможност за договаряне кой да не бъде "закачан"

Иван Брегов
Снимка: www.ngobg.info
Парламентарен интерес към борбата с корупцията трябва да се афишира, за да бъде удовлетворено както общественото недоволство, така и недоволството на нашите партньори от Европейския съюз. Реално обаче за борба срещу корупцията трудно можем да говорим. Основният орган, за да се справи едно общество с корупцията, е прокуратурата. При реформата на прокуратурата от 2015 обаче нито една политическа партия от представените сега в Народното събрание не изяви реално желание да реформира прокуратурата. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ Иван Брегов от Института за пазарна икономика. Според него изслушването за новия председател на антикорупционната агенция отново е заобиколило всички въпроси, свързани с прокуратурата, и занапред можем да очакваме както „възможност за предоговаряне на квотен принцип, така и кой да не бъде „закачан" от новата антикорупционната комисия".

„Дават се гръмки обещания. Дебатът приличаше малко на кампанията за избор на президент – да се присвояват правомощия от други органи, само и само да изтъкнем колко голям интерес имаме да се справим с нещо, по-скоро да си направим реклама“, обобщи впечатленията си Иван Брегов.

„Председателят няма това въоръжение за реална борба с корупцията", смята той.

По думите на Брегов, номинирането и изборът на състав на антикорупционния орган са били силно политизирани законодателно и в момента една доминираща политическа партия в Народното събрание благоприятства избирането на целия състав на мегакомисията:

„Когато изгубим опозиционния глас във всеки един орган, ние се превръщаме в тоталитарна държава. /.../ Начинът на конструиране на комисията, уви, много напомня начина на формиране на Висшия съдебен съвет. Част от разпоредбите в закона са директно преписани от Закона за съдебната власт и там се възпроизвеждат абсолютно всички порочни практики. Браненето на политическото статукво се видя и в избора на ВСС, и за председател на КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество)".

Като друга пречка в борбата с корупцията Брегов изтъкна факта, че гражданската конфискация до ден-днешен не е обвързана с наказателна отговорност.

„Ако новият председател на антикорупционната агенция беше разплел докрай случая „Ало, Ваньо“ около покойния вече Мишо Бирата, можеше не само да вкара политик в затвора, но и да взриви политическия модел, който поддържа настоящото статукво", посочи още Иван Брегов. 

Цялото интервю с Иван Брегов чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Китай успешно изведе в орбита 37-ми и 38-ми спътник от навигационната система "Бейдоу"

Китай успешно изведе в орбита 37-ми и 38-ми спътник от навигационната система "Бейдоу", предаде ТАСС, като се позова на Китайската корпорация за аерокосмическа наука и техника. Понастоящем глобалната система "Бейдоу-3", формирана редом с националната "Бейдоу-1" и регионалната "Бейдоу-2", включва 14 космически апарата. От 2000 г. Китай разработва..

публикувано на 23.09.18 в 01:50

Японски космически роботи кацнаха на астероид

Двата роувъра, които японският космически апарат "Хаябуса-2" прати на астероида Рюгу, са стъпили на повърхността успешно, съобщи японската космическа агенция ДЖАКСА. Роувърите са предали първи снимки и данни и са започнали да се движат по повърхността. В съобщението в Туитър агенцията е публикувана и една от направените снимки.

публикувано на 23.09.18 в 01:40

Телескопът "Тес" откри две планети пет месеца след като беше изстрелян

Телескопът "Тес" на НАСА откри две екзопланети тази седмица, пет месеца след като беше изстрелян, съобщи "Ройтерс". Едната е на 49 светлинни години от нас, а по-далечната - на 60 светлинни години. И двете са прекалено горещи, за да е възможно на тях да има живот. По-близката обикаля звездата си за 6,3 дниправи една обиколка около своята звезда за..

публикувано на 23.09.18 в 01:20

Ангел Джамбазки организира конкурс за патриотичен рап в София

Първият по рода си музикален конкурс „Рап за България” се проведе в София. Той беше организиран под патронажа на евродепутата Ангел Джамбазки, който бе част и от журито.  Целта на конкурса е да подпомогна и да популяризира изпълнители, които пишат и пеят песни за България на български език. „ 22 септември това е денят на българската..

публикувано на 22.09.18 в 23:20

Американката, обвинила в сексуално посегателство кандидат за върховен съдия на САЩ, готова да даде показания

Американката, която обвинява в сексуално посегателство кандидата за върховен съдия Брет Кавано, се съгласи да даде показания пред сенатската комисия, която обсъжда кандидатурата му. Професорът по психология от Калифорния Кристин Блейси Форд излезе миналата седмица с публични обвинения срещу Кавано, че й е посегнал преди 36 години, когато двамата..

публикувано на 22.09.18 в 23:04

Работници от "Винпром Карнобат" на протест заради затварянето на завода

Близо 300 работници от "Винпром Карнобат" излязоха на протест на централния площад в града. От ръководството на фирмата заявиха, че за два дни, откакто е запечатана производствената база, загубите им възлизат на близо 10 милиона лева.   Протестиращите носиха плакати "Искаме си хляба", "Не сме престъпници". 3000 са служителите във фабриките за..

обновено на 22.09.18 в 21:56

Двама от посегналите на Роженския манастир остават в ареста

Двама от задържаните за нахлуването в Роженския манастир остават в ареста. За другите двама, които са непълнолетни, съдът определи да бъдат под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая. Четиримата са обвинени в това, че на 18 септември са извършили грабеж в манастира. Единият от пълнолетните, които остават в ареста, е обвинен и в притежание на..

публикувано на 22.09.18 в 21:27