Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: В потока от популистки изказвания най-малко се чу гласът на жертвите на насилие

Снимка: БГНЕС


„Изобщо не се чу гласът на жертвите на насилие в бурния поток от популистки изказвания за т.нар. Истанбулска конвенция“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на дискусионния форум „Права на жените“ днес в София.

„По ирония на съдбата в деня, в който правителството оттегли конвенцията, една млада жена бе пребита до смърт от приятеля си, въпреки че за насилието над нея са знаели всички. Дискусията относно законодателните промени за насилието срещу жените спря още преди да е започнала“, каза Йотова.

Според нея залитането към мними традиционни ценности е породено от безпомощността да се осигурят възможности и равен шанс за жените. И това залитане е феномен, заслужаващ сериозна дискусия. „Недопустимо е темата за правата на жените да се използва като политическо оръжие, често в ръцете на популисти“, заяви вицепрезидентът на форума, организиран от фондация „Фридрих Еберт“.

„Къде е волята ни като общество да се преборим с насилието над жени? Къде е волята за промяна на законодателството“, запита Йотова в речта си.

„Обществото не бива да бъде безучастно към насилието, защото така се превръща в значителна част от проблема“, каза вицепрезидентът. „Не смея да си помисля, че сме привикнали към новините за насилие над жени, деца, възрастни хора“, отбеляза Илияна Йотова и допълни, че отношението към най-уязвимите групи от обществото е признак за неговия прогрес.

Йотова посочи, че политиката за равнопоставеност между половете бележи регрес и вече е в графата „второстепенни политики“ и че дори политическите лидери жени бягат от нея. Тя цитира проучване, според което 70% от европейците подкрепят законови мерки за гарантиране на равенството между мъжете и жените. 86 на сто от запитаните смятат, че могат да бъдат представлявани от жени политици.

Работещите бедни, работещите безправни и работещите в сивата икономика са предимно жени, посочи вицепрезидентът. "Правото на майчинство, социални услуги, разликата в пенсиите, няма допълнителен стаж, няма допълнителни години и професионална дейност. И за съжаление, в XXI век започнахме да говорим за съвременно робство", каза тя.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Илияна Йотова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна