Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хубен Черкелов: Предпочитам картините ми да отиват при млади колекционери

Искам да видя хора, които имат отношение към изкуството

Хубен Черкелов
Снимка: личен профил

Аз съм художник, който черпи вдъхновение от изображения, които са на банкноти и може да се каже че съм живописец". Така лаконично и с усмивка представя себе си Хубен Черкелов, който от двайсет години живее и работи в Ню Йорк. В рамките на около месец той откри в столицата две изложби: едната "Имане" в Музея за съвременно изкуство "Софийски арсенал" и другата - "120 лица" в Археологическия музей. Общото между двете е използването на изображения, които са върху банкноти. Самият художник споделя, че разработва темата от петнайсет години: какво има върху банкнотите, защо е там, как се трансформират изображенията, когато се сложат в галерия. 

Решението да представи 120 лица Черкелов заимства от Анди Уорхол. Обяснява, че избира не само лицата на хора на изкуството и науката, но и на политици и диктатори. "За селекцията, която съм направил е важно, че това са лицата на хора, които са били поставени на банкнотите в различни периоди", посочва художникът. 

При представянето на изложбатаВъв време, в което хората се вълнуват от материалното, а не от духовното, творецът не е убеден в спасителната мисия на изкуството, което създава. "Не мисля, че моето изкуство има нужда да спасява някого, казва художникът и допълва: "По-скоро, ако някой харесва картините ми и се чувства добре пред тях - това е достатъчно". Доволен е, че сред тези, които купуват неговото изкуство има колекционери и те стават все повече.

А дали се вълнува от това при кого отиват картините му? Хубен Черкелов е категоричен: "Предпочитам да отиват при млади хора. Реално това са хора от настоящето. Нямат отношение към миналото. Правят колекцията си сами, защото сами са си спечелили парите. Имат свой почерк". 






БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени