Eмисия новини
от 07.00 часа

Митологични образи - Одисей хитроумният

Понеделник, 12 март, от 17.30 часа

Одисей и сирените - изображение върху старогръцка ваза

Одисей е сред най-популярните Омирови герои. Един от най-активните и атрактивни участници в Троянската война, създателят на легендарния Троянски кон. Той преминава през безбройни приключения - в рамките на 10-годишната война и последвалите още 10 мъчителни години на път за родната Итака. Приключения, които спират дъха, подобно на всеки съвременен екшън.
Като почти всички антични херои, Одисей не е еднозначен образ. Той не е пламенният самопожертвователен герой, защитник на слабите и пр. Характерът му е изтъкан от противоречия: в началото на войната се опитва да се измъкне, преструвайки се на луд, по-нататък се хвърля в най-опасни премеждия, воден от нескончаемо любопитство, печели опасни битки с врагове и богове с безразсъдна храброст, но главно с хитрост.
Неоромантикът Николас Моу го е усетил в симфоничните си творби като романтичен герой, заобиколен от стихии, но и от слънце; за бароковия майстор Йохан Агрикола Одисей е хитрецът, открил в укритието му героя Ахил; в операта на Монтеверди "Завръщането на Одисей в родината" най-вълнуваща е финалната част на 20-годишния път на хероя. Същевременно, следвайки един по-скоро ренесансов модел, близък до античния оригинал, Монтеверди е акцентирал върху идеята, че човекът е крехка играчка на трите съдбовни сили: Време, Съдба, Любов.
В предаването звучат фрагменти от творби на тримата автори.

Още от
Нике, богинята на победата

От древните митове към фантастиката

публикувано на 14.12.18 в 09:15

Ариана Гранде и Сий Ло Грийн

публикувано на 13.12.18 в 13:30
Караваджо,

Храна за гледане

публикувано на 13.12.18 в 10:48

Ал Жеро и "Чикаго" – Коледа

публикувано на 07.12.18 в 08:30

Последно в

Всички новини в Култура: днес | вчера