Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко поколения звезди на кънки бягането вечерят пред картина на Рембранд

В навечерието на започващото днес Световно първенство по кънки бягане „ олраунд” се състоя една специална за легендите на бързото пързаляне с кънки вечеря.

Поводът бе завръщането на първенството на планетата в многобоя на холандска земя. 125 години, след като Страната на лалетата е била домакин на тази надпревара за първи път, днес отново Холандия ще влезе в тази си роля. 43 величия от различни поколения в „олраунда” се срещнаха вчера вечерта в известния музей „Райксмузеум” в Амстердам.

Събитието се състоя пред картината „Нощна стража” на Рембранд. Умишлено или не, организаторите бяха избрали много сполучливо мястото на срещата. Разгръщайки страниците на историята на световното изкуство бързо разбираме, че истинското заглавие  на картината „Нощна стража” на Рембранд е „Ротата на капитан Банинг Кок“. Символично и днешните звезди Свен Крамер, Иреен Вюст, Мартина Сабликова, заедно със шампионите от многобоя в миналото – Ард Схенк, Йохан Олаф Кос, Чат Хендрик, Ани Фрисингер, Кейс Веркерк, Иван Скобрев, както и още много други, могат да се нарекат „ Ротата на Яп Ейдън”.

Ейдън е първият, който печели официален шампионат на планетата по бързо пързаляне с кънки. Това се случва през 1893 година на мястото, където днес се намира „площада на музеите” в Амстердам. Това е и мястото, където снощи се състоя най-специалната вечеря в историята на кънки бягането.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна