Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Кононов: Изказването на патриарх Кирил няма политически характер

Не бива да се отказваме от цялата си история в името на политическата конюнктура, смята изпълнителният директор на Руското военно-историческо дружество

Владислав Кононов
Снимка: Ангел Григоров

Никой през 19 век в. не е делил руската армия по национален признак и никоя от тези национални автономии не е имала политическата воля за решаването на сложните външнополитически задачи, които е решавала Руската империя. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" Владислав Кононов, изпълнителен директор на Руското военно-историческо дружество.Действително патриарх Кирил изрази някои мисли и известно съжаление от думите на президента Румен Радев за това, че България е благодарна на всеки народ, пролял кръвта си за освобождението й. Както знаем от учебниците, войната се нарича Руско-турска и на никого не е идвало наум да дели руската армия по национален признак, подчерта Кононов:

"Ние сме били и сме многонационална страна и винаги единството на много нации ни е правило по-силни. Официално Руската православна църква е отделена от държавата. Затова да се говори, че изказването на патриарх Кирил има политически характер, вероятно не е правилно. /.../ Прочетох изказванията на някои български политици, включително по повод думите на Светейшия патриарх Кирил. Знаете ли, има доста груби изказвания, за които, струва ми се, трябва да бъдат поднесени официални извинения." 

Не бива да се зачеркват многовековни добросъседски отношения, категоричен е Владислав Кононов:

"Не бива да се зачерква това равнище на контакти, което имаме днес и не бива да се отказваме от цялата си история в името на политическата конюнктура. Работата е там, че историята на 20 век, включително по отношение на България, показва до какво може да доведе стремежът за следване на конюнктурата. Не правя уточнения, но мисля, че грамотният човек разбира за какво става дума: и Първата световна война, и Втората, и събитията през 90-те години. Имаме обща християнска традиция, обща езикова група, доста сходна култура и няма смисъл братята да се бият и да доказват кой от тях е прав и кой виновен. Ние сме едно цяло и това не трябва да бъде разрушавано."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна