Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са италианските сценарии след парламентарните избори

Матео Салвини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

До два месеца Италия ще има ново правителство, което най-вероятно ще бъде оглавено от лидера на „Лигата“ (бившата „Северна лига“) Матео Салвини, прогнозира журналистът от агенция АНСА Франческо БонгараКлючова роля в предстоящите политически процеси ще има президентът Серджо Матарела, който трябва да намери работеща комбинация от фракциите в новия италиански парламент.

„Убеден съм, че президентът ще съумее да състави кабинет. Всички очакваме това. Даже борсите очакват това и по тази причина фондовите пазари се държаха добре през последната седмица,“ посочи Бонгара в интервю за предаването „Събота 150“. Бих заложил за дясноцентристко правителство, водено от Салвини и подкрепено чрез вот „въздържали се“ от лявоцентристката Демократическа партия", допълни журналистът. 

Другият вариант е кабинет на популистите от Движението „Пет звезди“, толериран от демократите. Това обаче ще е „политическа смъртна присъда“ за тях, смята италианският журналист.

Изборите на 4 март не излъчиха категоричен победител. Движението „Пет звезди“ привлече над 32 % от гласовете, но десницата в лицето на „Лигата“, „Форца Италия“ и „Братята на Италия“ събра над 36 %. Кой ще оглави следващия кабинет зависи до голяма степен от Демократическата партия, претърпяла тежко поражение с едва 19 на сто от гласовете.

Като премиер на Италия Салвини „няма да се посвени да стане този, който ще наруши принципа на солидарност в Европа“ по въпроса за санкциите, наложени срещу Русия заради украинския конфликт, подчертава Ориета Москатели – главен редактор във външнополитическата редакция на агенция „Askanews“.

Отношенията на Италия с партньорите от ЕС няма да са лесни и в случай че начело на страната застане лидерът на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо. Движението черпи сили от бедния Юг. Поантата в предизборната му кампания бе гарантираният минимален доход. За да изпълни високите очаквания на избирателите си, Ди Майо вероятно ще трябва да увеличи драстично бюджетните разходи, а дефицитът вече е близко до прага на финансовата стабилност, защитаван от Брюксел.

Но твърденията, че Движението „Пет звезди“ ще търси противопоставяне с Еврокомисията, са преувеличени, изтъква още Москатели:

Всъщност те са доста хлъзгави. Трудно е да откриеш у тях ясна линия на поведение към Европа. В самото начало те бяха против, после Луиджи ди Майо започна да говори за Европа като за „наш“ дом.

Накъде върви Италия след изборите - обобщение слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна