Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провали се и вторият опит на ВСС да избере председател на Софийския градски съд

| обновено на 13.03.18 в 15:19
Снимка: БГНЕС
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет направи втори неуспешен опит да избере председател на Софийския градски съд /СГС/, след като първият се провали заради заболяване на един от двамата кандидати. 

На заседанието 7 от съдебните кадровици гласуваха и срещу двамата кандидати Евгени Георгиев и Светлин Михайлов. 
Председателят на Върховния касасационен съд Лозан Панов и върховните съдии Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Красимир Шекерджиев  подкрепиха Евени Георгиев, а Севдалин Мавров и Боян Новански - бившия шеф на съда Светлин Михайлов. Седемте гласа "не" и на двамата, оставиха ключовият български съд за още неопределено време с временно ръководство.
Гласуването дойде след близо петчасово изслушване, по време на което и двамата бяха питани как ще решат проблемите в СГС. Обяснението на Евгени Георгиев за липсата на избор беше самокритично:
"Трябва да бъдем по-добре подготвени". 
Светлин Михайлов заяви:
"Мисля, че отговорих на въпросите, които ми бяха зададени. Мисля, че имам визия за развитието на съда". 
След изслушването, през което първо мина Евгени Георгиев, а след това и Светлин Михайлов, се редуваха въпроси за състоянието на СГС и проблемите в него с въпроси, свързани с интегритета на двамата неуспели кандидати, формулирани далеч преди днешното гласуване в електронни и печатни медии. 
За бившия председател на СГС Светлин Михайлов въпросите бяха, свързани  с декларирания от него милион в имоти и банкови сметки, по отношение, които той обясни, че всичко било законно, а имотността му не била функция на позицията му преди 10 години в СГС. 
За Евгени Георгиев доминиращите въпроси бяха, свързани със специализациите му основно в САЩ и Германия, както и за загубени акции във фалиралата КТБ. В отговор той припомни, че САЩ и Германия са партньорски страни:
"Работил съм за европейски организации. Не мисля, че за нормалните хора това би било проблем!".
След проваленото гласуване, съдийската колегия на ВСС трябва да открие нова процедура. 
Светлин Михайлов заяви, че няма да участва, а Евгени Георгиев - че е рано да каже.
При изслушването си пред съдебните кадровици днес Георгиев акцентира върху съдийското самоуправление и декларира, че не би управлявал еднолично СГС. За свой приоритет той посочи справянето с програма "Натовареност" на първо място с повече съдебни зали. Георгиев беше разпитан за специализациите му в чужбина, както и за акциите му във фалиралата КТБ, които са били 58 на брой и той ги е загубил след затварянето на банката. 

Михайлов заяви пред кадровиците, че е амбициран да направи СГС успешен съд. По неговите представи това е съд, в който се работи спокойно и няма интриги. Той отрече спекулациите около високия му жизнен стандарт.

И двамата кандидати за поста се самономинираха. В навечерието на 20 февруари, за когато беше насрочен първият избор, неофициалната нагласа беше, че няма достатъчно мнозинство за нито един от тях. До проверка на тази версия така и не се стигна, заради спешното постъпване в болница на Михайлов. 

Софийският градски съд е без титулярен ръководител от октомври 2017-а година след внезапната оставка на Калоян Топалов. 

Още по темата чуйте в репортажа на Силвия Великова за предаването "12+3".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна