Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторият паметник на кирилицата е поставен на Антарктида

В края на седмицата в Кишинев започва инициативата "Мисия България”, която ще обхване 10 държави

| обновено на 13.03.18 в 15:23

Паметникът на кирилицата вече е поставен на Антарктида от полярниците ни и е част от инициативата за издигане на паметници на кирилицата в чужбина, съобщи археологът проф. Николай Овчаров. Той уточни, че тази идея е негова и на автора на паметника инж. Младен Станев.

Първият паметник на кирилицата беше поставен в Улан Батор, Монголия, а паметникът на Антарктида е вторият, като ще бъде монтиран и трети паметник на кирилицата в Новосибирск, Русия, каза проф.Овчаров.

СнимкаПо думите на инж. Младен Станев има увереност, че през тази година паметникът на кирилицата в Антарктида ще бъде включен към паметниците за защита към ЮНЕСКО, тъй като е единственият паметник на Южния полюс.

В основата на паметника в Южния полюс има капсули, напълнени с пръст от шест свети места за България - от Плиска, Преслав, Варна, Велико Търново, София и от гроба на хан Кубрат.

Паметникът на Южния полюс, но и другите паметници на кирилицата, се изработват от хром, никел и от благороден месинг, защото това са "вечни" метали - не подлежат на корозия и не се замърсява природата, разказа инж.Младен Станев.

Той съобщи, че третият паметник на кирилицата ще бъде поставен за 24 май в третия по големина град в Русия - Новосибирск.

Проф. Николай Овчаров и историкът проф. Пламен Павлов обявиха началото на инициативата „Мисия България”. Двамата учени ще изнесат съвместни лекции за българското културно-историческо наследство в различни точки по света. Проектът се фокусира върху българската средновековна история и кирилицата и ще намери трибуна в 10 държави. Обиколката започва на 17 март в Кишинев и ще продължи до 31 май.

Повече по темата чуйте от репортера Луиза Лазарова.




Горещи теми

Войната в Украйна