Eкспертна комисия ще обсъди спешни мерки за премахването на щетите от свлачището, затворило пътя Смолян – Мадан

Великотърновската община Златарица е сред "първенците" по брой свлачища у нас
БГНЕС

В Община Смолян експерти от различни ведомства ще обсъдят спешни мерки за започването на неотложни дейности по премахването на щетите от свлачището, затворило пътя Смолян – Мадан, каза заместник областният управител на Смолян Андриан Петров:

"Комисията има за цел да извърши пълен оглед на срутището, да се определят, доколкото е възможно, причините за това да се появи и да се излезе със становище какво трябва да се прави в много кратки срокове, като до края на седмицата е времето, в което Комисията трябва да представи доклад. Трябва да се работи много бързо на терен". 

Експертите трябва да решат възможно ли е отваряне на едно от платната в района на срутището, или да се изгради обходен път през селата Орешец и Влахово. 

Комисия от експерти в Търговище днес ще провери състоянието на свлачището между селата Лиляк и Александрово, каза директорът на областното пътно управление инж. Марчо Марчев:

"Наблюдаваме го непрекъснато. Последните 3 дни няма ново пропадане, защото, ако се стигне до прекъсване на пътя, единствената алтернатива е през Пресян и пътя Лиляк – Цветница". 

Община Златарица във Великотърновско е сред общините с най-голям брой свлачища. Активните свлачища там са 32, има и 4 „спящи“, а две са укрепени. Това са свлачища, които реално застрашават инфраструктурата, обясни пред "Хоризонт" кметът на Златарица Пенчо Чанев. Има и още поне 30 свлачища, пръснати по територията на общината, които не са така опасни и само видоизменят релефа.

"Заради снеготопенето две свлачища в района предизвикаха проблеми. Свлачището край село Калайджии например е на метър от най-близките къщи. Засегнати са улици, една от които се е преместила с два метра. Ако друга съседна улица, която излиза на кръстовище, бъде откъсната, една трета от селото остава без достъп", разказа кметът на града.

Още информация по темата – в звуковия файл.

Още от категорията

Ограничения по пътищата в страната заради снега

Предупреждение от втора степен за продължаващи снеговалежи и вятър е в сила за областите  Плевен ,  Ловеч ,  Габрово ,  Велико Търново ,  Русе ,  Търговище ,  Разград ,  Шумен  и  Силистра . Възстановено е движението на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета по пътя Велинград - Юндола - Якоруда, Нова Загора - Гурково;..

обновено на 23.03.18 в 10:54

Китайската космическа станция ще падне между 30 март и 3 април

Китайската космическа станция „Тянгун-1“ ще излезе от орбита и ще навлезе в плътните слоеве на земната атмосфера между 30 март и 3 април, съобщава Европейската космическа агенция. От агенцията прогнозират, че отломките от станцията, която тежи 8,5 тона, ще паднат в райони, които се намират около 43-ия паралел. Това означава, че потенциално..

публикувано на 23.03.18 в 10:42

Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари остава в протестна готовност

От Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари  в Декларация до здравните власти за пореден път заявяват, че тъй като не са получили отговор на исканията си, остават в протестна готовност. Столичните лични лекари протестираха преди месец с искания за намаляване на административната тежест, потребителската такса да се увеличи на  5,10..

публикувано на 23.03.18 в 10:21

Акценти от чуждестранния печат

"Европейски бензин за кипърския огън" - под това заглавие турският "Карар" пише за проектодекларация на Европейския съюз, в която се изказва пълна подкрепа за действията на кипърските гърци в Средиземно море, а действията на Анкара в региона са окачествени като "незаконни". Вестникът допълва, че тази стъпка е "опънала въжетата" само три дни преди..

публикувано на 23.03.18 в 09:57

Съдии призовават ЕС да обсъди с Ердоган възстановяване на върховенството на закона

Платформата за независима съдебна власт в Турция, която обединява четири европейски съдийски съюза, призова лидерите на Европейския съюз /ЕС/ да поставят във фокуса на срещата си с турския президент Реджеп Т. Ердоган в понеделник въпросите за отмяна на извънредното положение и възстановяването на върховенството на правото. Обръщението беше..

публикувано на 23.03.18 в 09:54

Учредяват гражданска инициатива за забрана на отглеждането на животни за добив на ценни кожи

Национална гражданска инициатива за забрана на отглеждането, умъртвяването и търговията на животни с цел добив на ценни кожи в България е една информационна кампания. Много хора ще разберат за проблемите при събирането на подписите за учредяването. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" председателят на Сдружение "Кажи" Петя..

публикувано на 23.03.18 в 09:44

Над 150 делфина са изхвърлени на брега в Западна Австралия

Над 150 черни делфини (от вида Гринда) са били изхвърлени на брега в Западна Австралия, съобщава news.com.au. Повечето от животните са мъртви, но има и живи. Делфините са били намерени на Хеймелин бей, на няколко километра от град Огъста. Властите предупредиха, че огромният брой мъртви делфини вероятно ще привлече множество акули...

публикувано на 23.03.18 в 09:36