Eкспертна комисия ще обсъди спешни мерки за премахването на щетите от свлачището, затворило пътя Смолян – Мадан

Великотърновската община Златарица е сред "първенците" по брой свлачища у нас
Снимка: БГНЕС

В Община Смолян експерти от различни ведомства ще обсъдят спешни мерки за започването на неотложни дейности по премахването на щетите от свлачището, затворило пътя Смолян – Мадан, каза заместник областният управител на Смолян Андриан Петров:

"Комисията има за цел да извърши пълен оглед на срутището, да се определят, доколкото е възможно, причините за това да се появи и да се излезе със становище какво трябва да се прави в много кратки срокове, като до края на седмицата е времето, в което Комисията трябва да представи доклад. Трябва да се работи много бързо на терен". 

Експертите трябва да решат възможно ли е отваряне на едно от платната в района на срутището, или да се изгради обходен път през селата Орешец и Влахово. 

Комисия от експерти в Търговище днес ще провери състоянието на свлачището между селата Лиляк и Александрово, каза директорът на областното пътно управление инж. Марчо Марчев:

"Наблюдаваме го непрекъснато. Последните 3 дни няма ново пропадане, защото, ако се стигне до прекъсване на пътя, единствената алтернатива е през Пресян и пътя Лиляк – Цветница". 

Община Златарица във Великотърновско е сред общините с най-голям брой свлачища. Активните свлачища там са 32, има и 4 „спящи“, а две са укрепени. Това са свлачища, които реално застрашават инфраструктурата, обясни пред "Хоризонт" кметът на Златарица Пенчо Чанев. Има и още поне 30 свлачища, пръснати по територията на общината, които не са така опасни и само видоизменят релефа.

"Заради снеготопенето две свлачища в района предизвикаха проблеми. Свлачището край село Калайджии например е на метър от най-близките къщи. Засегнати са улици, една от които се е преместила с два метра. Ако друга съседна улица, която излиза на кръстовище, бъде откъсната, една трета от селото остава без достъп", разказа кметът на града.

Още информация по темата – в звуковия файл.

Още от категорията
Главен комисар Николай Николов

Пожарната е изпратила указания по повод очакваните в следващите дни интензивни валежи

Интензивни валежи се очакват в Северозападна България в следващите дни. От пожарната са изпратили писма до областните управители на застрашените райони с указания за действие. Това каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов: "Динамичната метеорологична обстановка ще се запази и през..

публикувано на 22.06.18 в 13:28
Ангел Грънчаров, Захари Генов и Анелия Торошанова (отляво надясно)

За съдбата на един български учител

Как и защо на два пъти е уволняван един учител по философия и гражданско образование от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив, който в продължение на 18 години е работил в това училище, а освен това в продължение на 7 години е преподавал в пловдивския университет?   „Научих за Вашето предаване и реших да Ви информирам за моя..

публикувано на 22.06.18 в 13:10

За междувидовата комуникация и емпатията

Горилата Коко, която комуникираше с хората с помощта на над 1000 знака от езика на глухонемите и демонстрираше интелигентност, в степени по-висока от тази на много хора, почина в съня си на 46 години. От „Горила Фондейшън“ много съжаляват за загубата й, като наричат Коко „посланик на своя застрашен вид“ и „символ на  междувидовата комуникация..

публикувано на 22.06.18 в 12:50
Сотир Цацаров

Цацаров поиска законодателни промени след бягството на затворника

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за законодателни промени, за да се предотвратят нови случаи на бягство от затвора. Повод за изказването му стана поредният случай на затворник-рецидивист, който вчера избяга от мястото за лишаване на свобода в Ловеч. Цацаров нарече  това "лош знак" и обясни, че евентуални министерски оставки не са решение..

публикувано на 22.06.18 в 12:05

Време е за сватба

„Вие, уважаеми Гого Кехайов, един от най-търсените и прочути сватбени фотографи в България, съгласен ли сте да повдигнете завесата пред сватбения ритуал, който за Вас е почти ежедневие?“ Така може да започне разговорът с професионалния фотограф Гого Кехайов, насочил фотообектива към един от съществените ритуали в човешкия живот – сватбата. Но началото..

публикувано на 22.06.18 в 11:30

Над 100 ученици от България и Гърция ще участват в дискусия по време на фестивала "Франкофоли"

Над 100 гимназисти от България и Гърция ще се включат в младежката дискусия по време на фестивала "Франкофоли“  в Благоевград, която ще се проведе на 23 юни, събота.  Целта на младежкия форум е да събере на едно място млади хора, които изучават френски език и обичат френската култура.  Дебатите тази година са насочени към силата на изкуството да..

публикувано на 22.06.18 в 10:37
Аруп Банерджи

Аруп Банерджи, Световната банка: 42% от 15-годишните българи са функционално неграмотни

Европейският съюз през последните 30 години е регионът в света, който регистрира най-голям икономически ръст, каза Аруп Банерджи от Световната банка по време на Пловдивския икономически форум. За България икономическият ръст е около средния за ЕС. Не всичко обаче е позитивно, тъй като хората, които са сред най-бедните слоеве, фактически не..

публикувано на 22.06.18 в 10:33