Служители на здравните инспекции ще протестират утре срещу ниските заплати в сектора

Много от заетите в инспекциите работят за минимална заплата, а недостигът на кадри се задълбочава
| обновено на 14.03.18 в 12:26

Служители на здравните инспекции в страната ще протестират утре срещу ниските заплати в сектора въпреки обещанието на Министерството на здравеопазването да получат 17% увеличение на заплатите си, считано от януари тази година, с мартенските заплати. 

От синдикалната организация в РЗИ - Благоевград обявиха, че запазват протестната си готовност. "От етични съображения решихме малко да променим формата на протеста, като оставаме в протестна готовност", декларира пред "Хоризонт" Валентина Георгиева, председател на синдикалната организация към Федерацията на синдикатите в здравеопазването в КНСБ в Благоевград. На 15 март, когато е Денят на здравния инспектор, служителите от инспекцията в града ще работят с лентички "Протест". 

"Възнагражденията ни не са увеличавани вече може би десетина години, с изключение на добавения клас "прослужено време", което ние не считаме за увеличение", коментира Валентина Георгиева и посочи, че например в РЗИ Плевен специалист бакалавър получава 510 лева, а в Шумен, Смолян, Кърджали, Русе, Габрово и Варна инспектори и медицински лаборанти също получават минималната работна заплата. 

Далеч  сме от мисълта, че тези 17% ще повишат нашето жизнено равнище, но ние приемаме подадената ръка. Това е някаква стъпка, някаква крачка по пътя. 

Служителите на районните здравни инспекции напомнят, че тяхното възнаграждение е най-ниското в системата на здравеопазването, а заради ниските заплати проблемът с недостига на кадри в инспекциите се задълбочава.

Районната здравна инспекция в Пазарджик ще се включи в утрешните протести на здравните инспектори, които настояват за по-добри условия на труд и достойно заплащане. Протестът ще бъде през сградата на Здравната инспекция по време на обедната почивка, съобщи Вили Славова от РЗИ - Пазарджик:

"Ще бъдем пред сградата на РЗИ-Пазарджик, защото, извинявайте, ама 15-17 процента са нищо. Освен това защо сега? Защо не беше факт от 1-ви януари? Значи протестните действия са затова, че нашата професия се неглижира, че нашите заплати от 2008 година не са мръднали на сантиметър от това, което е било. И в същото време да чуваш, че сме "търтеи", цитирам думите на д-р Москов. Това е обидно".

Работещите в Регионалните здравни инспекции в редица градове на страната ще излязат утре на мирен протест заради ниското си заплащане. Въпреки уверенията на Министерството на здравеопазването, че обещаното увеличение ще бъде получено заедно с мартенските заплати, протести ще има. 

Организацията на мирния протест за утре, когато е и професионалният празник на здравните инспектори, вече е направена и няма да се промени, заяви председателят на Синдикалната организация на служителите към Медицинската федерация при КТ „Подкрепа” Дияна Йорданова:

"Направили сме си организацията. Ще излезем, ще си кажем недоволствата. В момента събирам фишове за доказателство, че наистина има хора на такива заплати". 

Натоварването в сектора е все по-голямо, тъй като масово служителите напускат работа. В Добрич например 20 инспектори отговарят за обектите в цялата област, които непрекъснато се увеличават. Кадрите са квалифицирани, но демотивирани и това ще доведе до още проблеми в сектора, допълни Дияна Йорданова.

Няма организация за провеждане на протест от работещите в РЗИ-София във връзка с трудовите възнаграждения и условията на труд, научи "Хоризонт". 

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Родителите на учениците от начално училище „Васил Левски“ във Варна настояват за ремонт на сградата

Родителите на учениците от начално училище „Васил Левски“ в квартал „Аспарухово“ във Варна, които сформираха инициативен комитет, ще се срещнат днес с ръководството на общината. Поводът е, че от половин година сградата на учебното заведение  е празна, децата са преместени в други училища, защото оставането им там е опасно. Покривът не е изграден..

публикувано на 21.06.18 в 09:16

Фермерите в Словакия протестират, недоволни от измамите със земеделски субсидии

Фермерите в Словакия излязоха на протест снощи, като навлязоха с десетки трактори в столицата Братислава, недоволни от измамите със земеделски субсидии. Случаите бяха разкрити в едно от последните разследвания на журналиста Ян Куциак, убит през февруари тази година. Според фермерите правителството и управляващата лява партия Смер години наред не обръщат..

публикувано на 21.06.18 в 08:58
Д-р Мариана Симеонова

Пациентски организации "Заедно с теб" не са съгласни с оставката на директора на Агенцията по трансплантация

Пациентски организации "Заедно с теб" разпространиха писмо до медиите, в което изразяват несъгласието си с оставката на д-р Мариана Симеонова, директор на Агенцията по трансплантация. Според пациентите, без д-р Симеонова работата на институцията ще спре напълно. "Хоризонт" научи, че д-р Симеонова е подала заявление за напускане, но днес й предстои още..

публикувано на 21.06.18 в 08:53
Мъж държи плакат с надпис „Без наказания за чиновници“ на протеста снощи в Букурещ.

Румънци протестираха срещу законови изменения, които пречели на борбата с корупцията

Хиляди хора се събраха снощи на протести в Букурещ и други градове на Румъния срещу предлаганите от управляващите законови изменения, които според опозицията имат за цел да амнистират нарушители и да пречат на борбата с корупцията. Пред сградата на правителството близо 5000 души скандираха „Крадци“ и се зарекоха, че „Няма да отстъпят“...

публикувано на 21.06.18 в 08:51

Нови данни от „Панамските досиета“ уличават световни знаменитости в укриване на доходи

Нови данни от „Панамските досиета“ сочат, че укриването на доходи и данъци от известни личности продължава. Това става ясно от публикация в германски медии, участвали в журналистическото разследване на международния консорциум на разследващи журналисти. Капитанът на аржентинския национален отбор Лионел Меси бе неприятно изненадан преди втория си..

публикувано на 21.06.18 в 08:34

В 13.07 часа днес в България ще настъпи астрономическото лято

В 13 часа и 7 мин. днес в България ще настъпи астрономическото лято. Днешния ден е й най-дългия в годината и ще продължи 15 часа, 19 минути и 29 секунди, каза д-р Владимир Божилов, астрофизик в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Северният полюс на земята е максимално близко, насочен ъгъл само от 3,4 градуса км лъчите на слънцето. За..

обновено на 21.06.18 в 08:27

Част от служителите на НИМХ излизат на протест срещу ръководството на БАН

Част от служителите на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН излизат в 9 ч. на протест срещу ръководството на Българската академия на науките, което според тях ги оставя без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията им. „За съжаление, до днес тези средства за тази година все още не са осигурени“,..

обновено на 21.06.18 в 08:15