Eмисия новини
от 04.00 часа

Вместо социални помощи – работа за всички предлага КНСБ

Синдикатът излиза с мерки за намаляване на "потомствената" безработица

Има възможност държавата да противодейства на така наречената "потомствена" безработица, в която поколения наред живеят от социални помощи. Сега, когато безработицата е на много ниско равнище, е моментът да се търсят нетрадиционни решения на пазара на труда, смятат в КНСБ. От три години синдикатът изготвя мащабен анализ на структурата и профила на безработните и търсещите работа на пазара на труда. От КНСБ предлагат помощите за безработица и социални плащания да бъдат обвързани с работа в общински предприятия на пълен работен ден и месец. Главният експерт в департамент "Пазар на труда" на КНСБ Диана Найденова посочи:

"Пълна заетост за всички, регистрирани в бюрата по труда, като бъдат освободени само майки на деца до три години, хора с намалена трудоспособност до 67% и лица, които се грижат за родители или деца в безпомощно състояние. За всички останали да бъде осигурена работа в обществения сектор – да подпомагат почистването на населените места, различни структури от обществения сектор като болниците – да почистват дворове, да работят като санитари и да бъдат наблюдавани. Всички реки имат нужда от почистване, за да няма наводнения".
Според Найденова има много работни места за хора без образование и квалификация. Засега делът на тези деца в общата безработица е 68,3%.

Сливен е сред градовете в челната класация в страната, в които преобладаващата част от регистрираните в бюрата по труда са неграмотни и полуграмотни безработни. Само за миналата година общо регистрираните в Сливенска област безработни са 9631 души, а работа са започнали 6615. Най-голямо е било търсенето за преработващата промишленост, горското и селското стопанство и строителството. Въпреки това безработицата в региона продължава да бъде най-висока заради големия процент ромско население, което в голямата си част е необразовано и не може да достигне до позиции, за които се иска най-малко основно образование. 

Репортаж на Стоян Радев от Сливен и коментар на главния експерт в департамент "Пазар на труда" на КНСБ Диана Найденова в репортаж на Мария Костова чуйте в звуковия файл.

Още от

Запада крайпътната търговия по Е-79

публикувано на 19.10.19 в 19:43