Непознатата Живка Клинкова - от фолклора до операта

Името на българката Живка Клинкова - композитор, работил близо 30 години в Европа, има шанс да излезе от забравата, благодарение на самоковска инициатива.

Живка Клинкова е родом от Самоков. Позната е повече като автор на народни песни, отколкото на модерна симфонична музика, каквато е създавала. Дядо й Иван Клинков е един от първите учители по цигулка в Самоков, а самата тя е сътрудник на Филип Кутев и съосновател на едноименния ансамбъл.

Всички фолклористи я уважават, разказа в предаването "Хоризонт до обед" Димитър Слатински, а драматургът и режисьор Камен Костов добави още щрихи към портрета на непознатата Живка Клинкова. Тя е подготвяла своята опера „Кирил и Методий“ близо 20 години, като е изследвала материали в европейските библиотеки. Самият Херберт фон Караян е искал да постави тази суперпродукция, но приживе не успял да реализира проекта. През 1986 операта в Гданск прави концертно изпълнение на операта, а след това й присъждат папска грамота.

В глобален мащаб жанрът, в който се изявяват най-малко жени, е композиторският, уточни Камен Костов, който е автор на филм за Живка Клинкова от 1996 година, със сценарист Мира Бозева.

През 60-те години на миналия век Живка Клинкова специализира „Композиция“ в Берлин и оттогава до 1989-а не живее в страната. Връща се в България чак след промените. Имала е специализанти от Япония и Америка. 

Къщата Клинкова в Самоков все още няма статут на къща-музей.
"Отиде си от този свят на 30 декември 2002 година - самотна, почти забравена, едва ли от някого разбрана като човек и още по-малко изследвана като композитор”, казва след смъртта й Лада Брашованова.
Още за непознатата Живка Клинкова - в звуковия файл.


Още от категорията

Симфоничният оркестър на БНР открива 70-тия си концертен сезон

На 28 септември Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива 70-тия си концертен сезон. Радиосимфониците с главен диригент Марк Кадин ще изпълнят Орфеева комета – премиера за България – едно от ярките произведения на резидентния композитор на Концертния оркестър на BBC Добринка Табакова . Звукозаписната компания ЕСМ..

публикувано на 20.09.18 в 18:11

KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“

След 45 години на сцена KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“, съобщава People. Музикантите не разкриват датите на турнето си, но обещават, че концертите ще бъдат запомнящи се: „Това ще е безкрайно празненство за тези, които ще дойдат, и последен шанс за онези, които не са идвали на концертите ни“. Популярната с..

публикувано на 20.09.18 в 18:07

Еминем счупи всички рекорди в YouTube (ВИДЕО)

Новият клип на Еминем "Killshot" събра за едно денонощие повече от 38 милиона гледания в YouTube, съобщава Billboard, което е рекорд за рап и трето постижение във всички категории на платформата. Към 17 часа българско време клипът вече имаше повече от 87 000 000 гледания. "Killshot" е отговорът на Еминем на "Rap Devil" на Machine Gun..

публикувано на 20.09.18 в 16:55
Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси.

Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България те гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10 години...

публикувано на 20.09.18 в 15:32

Европейското турне на Sky White Tiger започва от София

Sky White Tiger започват европейското си турне от София. Мултиинструменталистът в групата Луис Шуардрън сподели за предаването „Хоризонт до обед“, че посетителите в „Терминал 1“ тази вечер ще могат да разберат на какво е способен небеснобелият тигър на сцената. Името би могло да се свърже и с китайските митове за белия тигър – митичен пазител на..

публикувано на 20.09.18 в 14:34
Спас Венков и Гуинет Джоунс в

Спомен за тенора Спас Венков

Забележителният български тенор Спас Венков е ярък вагнеров изпълнител от втората половина на ХХ век, пял най-трудните партии от оперите на великия композитор в Байройт с голям успех. За съжаление у нас той е много малко познат - през 1977 година участва в концертно изпълнение на операта „Тристан и Изолда“, и това е събитие, което се помни до днес...

публикувано на 20.09.18 в 12:55

Симфониета - Враца свири в една от най-модерните зали в България

Септември на врачанска сцена е "Месец на клавишите". Под това мото преминават първите концерти от новия сезон на Симфониета - Враца, в които като солисти се представиха Александра Дичева и Георги Бойкин – възпитаници на проф. Борислава Танева в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", както и известният български пианист и изследовател..

публикувано на 20.09.18 в 12:12