Завен Саркисян: Параджанов създаде свой собствен киноезик. Такива са 10-ина души в целия свят

Параджанов в снимки от изложбата в София
Снимка: Юрий Мечитов
Радиоприемницата и днес е кино-приемница.

В Дома на киното, в рамките на София Филм Фест продължава нашето гостуване и днес се срещаме с директора на музея „Параджанов“ в Ереван Завен Саркисян, член на журито за документални филми на София Филм Фест, фотограф. Както вече Радио София съобщи, в галерия „Фотосинтезис“ е подредена изложба на известния филмов творец на ХХ век - Сергей Параджанов (1924-1990).

Искаше ми се да покажа света на Сергей Параджанов. Това са неговите филми, както и неговите колажи – отбеляза в ефира на Радио София Завен Саркисян. – Освен това, 13 години аз го следвах, фотографирах го. Него го познават повече зрители от по-старото поколение, но трябва да се знае, че той е от тези творци, които са създали свой собствен език. Такива са може би 10-ина души в целия свят. Привличаше хората като магнит.
Трябва и новите киногенерации да познават творчеството му. Струва ми се, че днешните режисьори сякаш са отрязани и не знаят историята на това изкуство. Това е и обидно. Съвършенството може да се достига само, когато има традиция. Младите мислят, че всичко знаят. И това дава лоши резултати.

Самият аз преподавам фотография в университета. Когато аз следвах всички имахме любими фотографи, знаеха се, опитвахме да снимаме като тях. Сега всеки снима както може, като го питаш защо така, той ти вика защото така искам. И да им кажеш, че така не е професионално, те не слушат.
Фотографията е лаконична. Режисьорите, които мислят и се стремят да се изразят точно и кратко… - техните филми постигат  успех.

Музеят е в Ереван, защото самият Параджанов така искаше, въпреки че можеше да е в Киев, където работи 25 години, или в тбилиси, където е роден . Сега музеят е известен в цял свят. Организирали сме над 60 изложби в повече от 30 държави -  с негови произведения, и още 15-ина изложби със снимки, като тази в Дома на киното в София..

Посещавал съм и трите лагера, в които е бил Параджанов. Тежко е.
Той казваше, че има три родини. Смяташе се за арменец, роден в Грузия, лежал в руски затвор заради украински национализъм.


  • Завен Саркисян публикува снимки от 1974 г. Става директор на музея "Параджанов" в края на 80-те години на ХХ век.
    Преди 5 години започва да преподава фотография. Основно снима архитектура и пейзажи. По целия свят е правил изложби, посветени на арменската архитектура.


Още от категорията
Илюстрация от

Настъпва персийската Нова година

В Иран, както и в много други страни, като например Грузия, Ирак, Сирия, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Афганистан и Азербайджан посрещат Нова Година на 20-ти срещу 21 март. Как празнуват в Иран, какви са особеностите на персийската Нова година, защо посрещат Норуз точно по време на пролетното равноденствие и какви ястия подготвят - в..

публикувано на 21.03.18 в 17:45

Захари Карабашлиев: Без езика човек е непълноценно същество

До днес не бях срещала Захари Карабашлиев, но вече познавах някои от най-близките му хора – Зак,   Никола, Джон. Дори съм живяла с тях за известно време (после се разделихме като приятели, които ще помня дълго). Поканих го да се срещнем в Кой кой е… и си мисля , че този тип интервюта често приличат на Speed dating – не познаваш човека срещу..

обновено на 21.03.18 в 16:05

Русенци отбелязват нестандартно Световния ден на поезията

Днешният 21 март е Световен ден на поезията. Решението за него е взето на Генералната конференция на Организацията на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата, проведена в Париж през 1999 година. Целта на този ден е да се популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света.  В Русе, точно както в..

публикувано на 21.03.18 в 15:47

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс на платформа Aerowaves – dance across Europe

Aerowaves – dance across Europe е единствената платформа за съвременен танц и пърформанс в Европа, която се подкрепя от програма „Творческа Европа” на ЕС. В платформата участват 45 партньори (организации) от 33 държави в Европа. Платформата съществува от 1996 година. Изборът на ТОП 20 млади хореографи в Европа се осъществява един път в годината по време..

публикувано на 21.03.18 в 15:03
Бина Харалампиева

Бина Харалампиева: Цената да бъдеш успешен става твърде висока

В Малък градски театър "Зад канала" Бина Харалампиева поставя "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек. От 20 години искам да направя този роман, разказа тя в предаването "12+3", като нарече историята великолепна, съвременна и динамична: "Спомням си, че навремето всичко, което започва да се случва при нас, едно от..

публикувано на 21.03.18 в 14:03

"Телефонът на мъртвеца" с първа постановка в България

Най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” във Варна е пиесата „Телефонът на мъртвеца” от Сара Рул, която е сред най-младото поколение американски драматурзи. Постановката е на режисьора Петър Денчев. „Телефонът на мъртвеца” е черна комедия с елементи на криминален сюжет, с множество религиозни, духовни препратки, с new age..

публикувано на 21.03.18 в 14:00
Йохана Шварцова (л.) и Дагмар Остранска

"Маргаритки" показват довечера в Чешкия център в рамките на София филм фест

"София филм фест" показва специална селекция на чехословашки филми, посветени на събитията от 1968 година.  Дагмар Остранска – директор на Чешкия център, обяснява: "Центърът е традиционен партньор на "София филм фест". Много се радвам, че на фестивала имаме възможност да припомним събитията от 1968 година, защото филмите, които ние..

публикувано на 21.03.18 в 12:15