Завен Саркисян: Параджанов създаде свой собствен киноезик. Такива са 10-ина души в целия свят

Параджанов в снимки от изложбата в София
Снимка: Юрий Мечитов
Радиоприемницата и днес е кино-приемница.

В Дома на киното, в рамките на София Филм Фест продължава нашето гостуване и днес се срещаме с директора на музея „Параджанов“ в Ереван Завен Саркисян, член на журито за документални филми на София Филм Фест, фотограф. Както вече Радио София съобщи, в галерия „Фотосинтезис“ е подредена изложба на известния филмов творец на ХХ век - Сергей Параджанов (1924-1990).

Искаше ми се да покажа света на Сергей Параджанов. Това са неговите филми, както и неговите колажи – отбеляза в ефира на Радио София Завен Саркисян. – Освен това, 13 години аз го следвах, фотографирах го. Него го познават повече зрители от по-старото поколение, но трябва да се знае, че той е от тези творци, които са създали свой собствен език. Такива са може би 10-ина души в целия свят. Привличаше хората като магнит.
Трябва и новите киногенерации да познават творчеството му. Струва ми се, че днешните режисьори сякаш са отрязани и не знаят историята на това изкуство. Това е и обидно. Съвършенството може да се достига само, когато има традиция. Младите мислят, че всичко знаят. И това дава лоши резултати.

Самият аз преподавам фотография в университета. Когато аз следвах всички имахме любими фотографи, знаеха се, опитвахме да снимаме като тях. Сега всеки снима както може, като го питаш защо така, той ти вика защото така искам. И да им кажеш, че така не е професионално, те не слушат.
Фотографията е лаконична. Режисьорите, които мислят и се стремят да се изразят точно и кратко… - техните филми постигат  успех.

Музеят е в Ереван, защото самият Параджанов така искаше, въпреки че можеше да е в Киев, където работи 25 години, или в тбилиси, където е роден . Сега музеят е известен в цял свят. Организирали сме над 60 изложби в повече от 30 държави -  с негови произведения, и още 15-ина изложби със снимки, като тази в Дома на киното в София..

Посещавал съм и трите лагера, в които е бил Параджанов. Тежко е.
Той казваше, че има три родини. Смяташе се за арменец, роден в Грузия, лежал в руски затвор заради украински национализъм.


  • Завен Саркисян публикува снимки от 1974 г. Става директор на музея "Параджанов" в края на 80-те години на ХХ век.
    Преди 5 години започва да преподава фотография. Основно снима архитектура и пейзажи. По целия свят е правил изложби, посветени на арменската архитектура.


Още от категорията
Джанет Уинтърсън

Джанет Уинтърсън и „Написано върху тялото“

Наричат Джанет Уинтърсън една от най-добрите съвременни писателки. Наричат я още скандална. Но също така и елитарна. И въпреки, че романът „Написано върху тялото“ е третата й книга, която излиза у нас, името й е непознато на широката публика. Защо това е така, дали и в тази книга Джанет Уинтърсън се интересува от социология на пола и дали..

публикувано на 20.09.18 в 16:39
В студиото импровизират Мария Мира Христова и Златин Цветков

Импровизация или любов? Едно и също е...

Златин Цветков е основател на ШиЗи Импро Театър и сериозен идеолог и двигател на процеса София да се превърне в световна столица на импровизационния театър. Всяка година. Дори и за седмица... Вече трета година. Истината за себе си е трудно достижима, но точно толкова е и разстоянието до щастието. Да импровизираш – значи да си достигнал до..

публикувано на 20.09.18 в 16:35

Премиера на списание „Култура“

След силни страсти около спирането на вестник „Култура“ и появата на ново списание със същото име, вече е факт първият брой на списанието. Изданието ще има – освен другите си задачи и тази да се конкурира с безспорния авторитет на вестник „Култура“, който пък предстои да излезе през октомври с ново име. Впрочем тъкмо „главата“, името, беше една от..

публикувано на 20.09.18 в 16:06

Една изложба навреме

В галерия „Ракурси“ беше открита новата изложба на Константин Костов, озаглавена On time („Навреме“).  Експозицията се състои от 13 голямоформатни маслени платна, като част от тях са вдъхновени от посещението му в Рим. За мото на изложбата, посветена на майката на художника Емилия Костова, авторът е избрал откъс от книгата на Ингрид Бергман „Моят живот“:..

публикувано на 20.09.18 в 14:52

Колорит в събота или...

"Мога ли да се изпикая и на другата жаба?" Това е една от ключовите фрази, казани от героите на фичъра, който ще чуете в събота от 18.30. Тя обхваща не само централна ситуация в сюжета, но и цели директно в авторския маниер – просто се доближи до хората ненатрапчиво и нелешоядно и бъди добросъвестен подслушвач и кротък подстрекател в името на цeлостта и..

публикувано на 20.09.18 в 10:46

Пловдивски кокони се учат да тъкат в читалище „Възраждане“

Проектът „Пловдивска кокона 2019 тъче красота“ стартира в читалище „Възраждане 1983”. В работното ателие „Кокона“ ще се води  четиримесечно обучение по тъкане на вертикален стан . Ще се работи с групи от по шест жени. Сбирките ще са всяка седмица в четвъртък и са отворени за нови попълнения.  Майсторката  Жана Иванова , член на Регионалната..

публикувано на 20.09.18 в 07:12

Малка човешка трагикомедия по Горки на пловдивска сцена

Народният театър „Иван Вазов“ участва във фестивала Сцена на кръстопът тази вечер на сцената на Пловдивския театър.  Ще се играе спектакълът  „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности“  по пиесата на Максим Горки „Чудаци”. По думите на Горки тя е написана под силното влияние на Чехов. Сюжетът събира в едно чаровно лято компания от чудаци с..

публикувано на 20.09.18 в 06:29