Завен Саркисян: Параджанов създаде свой собствен киноезик. Такива са 10-ина души в целия свят

Параджанов в снимки от изложбата в София
Снимка: Юрий Мечитов
Радиоприемницата и днес е кино-приемница.

В Дома на киното, в рамките на София Филм Фест продължава нашето гостуване и днес се срещаме с директора на музея „Параджанов“ в Ереван Завен Саркисян, член на журито за документални филми на София Филм Фест, фотограф. Както вече Радио София съобщи, в галерия „Фотосинтезис“ е подредена изложба на известния филмов творец на ХХ век - Сергей Параджанов (1924-1990).

Искаше ми се да покажа света на Сергей Параджанов. Това са неговите филми, както и неговите колажи – отбеляза в ефира на Радио София Завен Саркисян. – Освен това, 13 години аз го следвах, фотографирах го. Него го познават повече зрители от по-старото поколение, но трябва да се знае, че той е от тези творци, които са създали свой собствен език. Такива са може би 10-ина души в целия свят. Привличаше хората като магнит.
Трябва и новите киногенерации да познават творчеството му. Струва ми се, че днешните режисьори сякаш са отрязани и не знаят историята на това изкуство. Това е и обидно. Съвършенството може да се достига само, когато има традиция. Младите мислят, че всичко знаят. И това дава лоши резултати.

Самият аз преподавам фотография в университета. Когато аз следвах всички имахме любими фотографи, знаеха се, опитвахме да снимаме като тях. Сега всеки снима както може, като го питаш защо така, той ти вика защото така искам. И да им кажеш, че така не е професионално, те не слушат.
Фотографията е лаконична. Режисьорите, които мислят и се стремят да се изразят точно и кратко… - техните филми постигат  успех.

Музеят е в Ереван, защото самият Параджанов така искаше, въпреки че можеше да е в Киев, където работи 25 години, или в тбилиси, където е роден . Сега музеят е известен в цял свят. Организирали сме над 60 изложби в повече от 30 държави -  с негови произведения, и още 15-ина изложби със снимки, като тази в Дома на киното в София..

Посещавал съм и трите лагера, в които е бил Параджанов. Тежко е.
Той казваше, че има три родини. Смяташе се за арменец, роден в Грузия, лежал в руски затвор заради украински национализъм.


  • Завен Саркисян публикува снимки от 1974 г. Става директор на музея "Параджанов" в края на 80-те години на ХХ век.
    Преди 5 години започва да преподава фотография. Основно снима архитектура и пейзажи. По целия свят е правил изложби, посветени на арменската архитектура.


Още от категорията

Забравени български обичаи и занаяти оживяват в Мелник

Стари български занаяти и обичаи са представени на започналия в Мелник фестивал "Мелнишки дни на възрожденската култура“. Организатори и домакини са Община Сандански, Историческият музей и народното читалище "Емануил Васкидович". Нов живот на забравените български обичаи дадоха местни и гостуващи фолклорни формации.  “Все по-посещаеми са..

публикувано на 23.06.18 в 17:19

Започна петият танцов фестивал "Девин денс фест"

Петият танцов фестивал "Девин денс фест" започна в родопския град. Празникът беше открит с химна на Родопите "Бела съм бела юначе", в изпълнение на Надежда Башова. Танцовият фестивал е посветен на любовта към фолклора, представящ красотата, богатството и уникалността, съхранил ни през вековете. Кметът на община Девин Красимир Даскалов..

публикувано на 23.06.18 в 16:57
Хорхе Луис Борхес

За Борхес – пристрастно

„В своето творчество Борхес се придържа към няколко изконно философски теми, към които има специално пристрастие, дори обсесия: единството и разнообразието, реалността и нереалността на света, времето във всичките му форми и измерения, вечността, движението и застоя, относителността на моралните ценности…“ Това пише Лиляна Табакова в своя текст в..

публикувано на 23.06.18 в 09:00

Да надникнем във Фейсбук и да видим зад Фейсбук

Това не е точно Фейсбук. Това е пиеса, която се нарича „Фейсбук”. Героите на авторката Елица Матеева създават живота си във Фейсбук. На пръв поглед е несериозно. За живота. И за всичко останало. Несериозно се опитваме да разговаряме за сериозното, омаловажаваме го, за да не ни боли. Но зад всяка несериозност стои сериозна тревога. Тъкмо за живота. И..

публикувано на 23.06.18 в 07:35

Еньовден в Етъра

Астрономически празникът се свързва с деня на лятното слънцестоене, в християнския календар – с рождението на Свети Йоан Кръстител, а според народната традиция – с много ритуали за здраве, любов плодородие и късмет. В Етъра, както винаги, пресъздават обичая, организират работилница за направа на празнични венци и китки, които подреждат в изложба. Но..

публикувано на 23.06.18 в 06:05

Откриват третото издание на Националния фолклорен събор "Леденика"

Във Врачанския Балкан ще бъде открито третото издание на Националния фолклорен събор "Леденика". Проявата е двудневна и събира край едноименната пещера стотици любители на традициите и народното творчество.  В първия ден на събора ще покажат творчеството си различни самодейни състави и индивидуални изпълнители. Ще бъдат пресъздадени различни обичаи..

публикувано на 23.06.18 в 04:18
Камелия Митева

Лятна ваканция с Био игри

Камелия Митева е дипломиран биолог и създател на Био-игри, една различна форма за обучение, забавление и умения за общуване, предназначена за деца. Био игрите включват широк спектър от природонаучни теми, поднесени любопитно и увлекателно, и скоро се превръщат в любим начин за прекарване на свободното време. Със съдействието и партньорството на..

публикувано на 22.06.18 в 17:15