Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мелъди Гилбърт за историите, които не могат да бъдат измислени

Мелъди Гилбърт
Снимка: Катя Василева
В средата на нашата киноседмица, посветена на „София Филм Фест“, наш гост бе Мелъди Гилбърт – режисьор и продуцент, президент на журито „Документален конкурс" на „София Филм Фест“. В София Мелъди ще представи и новия си филм „Силиконова душа“.

Филмът е за хора, които живеят и обичат силиконови кукли в естествен човешки ръст, разказа ни Мелъди, която дори ни „запозна“ с Джон и неговата силиконова съпруга Джаки. Оказва се, че Джон преди това е бил женен за истинска жена, но новата му съпруга му харесва повече.

Мелъди посочи, че хора като Джон има по целия свят и те имат най-различни истории.

Не става дума за Джон и Джаки, посочва Мелъди. Има случай на мъж, чиято жена е болна от рак, така че те решават заедно да си вземат кукла, за да не се стига до изневери. Има и кукли бебета, които изглеждат като истински и те са в помощ на възрастни хора, които имат Алцхаймер и други подобни проблеми. Има и една жена във филма, която има 12 кукли и те са нейните приятели. Тази жена е фотограф, снима кукли и хора и Мелъди допълва, че понякога е трудно да бъдат различени куклите от  хората.

Мелъди, която е живяла 4 години в Благоевград, защото е била преподавател в Американския университет, казва,че обича България и страната ни много й липсва.

Докато е била преподавател в Американския университет, Мелъди е работила и върху два филма, свързани с България – „Стъпки в огъня“, който разказва за нестинарството, както и върху филм за студентите, които заминават на бригада в САЩ.

А защо Мелъди отказва да прави игрални филми и не иска да чува за нищо друго, освен за документално кино – чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна