Мелъди Гилбърт за историите, които не могат да бъдат измислени

Мелъди Гилбърт
Снимка: Катя Василева
В средата на нашата киноседмица, посветена на „София Филм Фест“, наш гост бе Мелъди Гилбърт – режисьор и продуцент, президент на журито „Документален конкурс" на „София Филм Фест“. В София Мелъди ще представи и новия си филм „Силиконова душа“.

Филмът е за хора, които живеят и обичат силиконови кукли в естествен човешки ръст, разказа ни Мелъди, която дори ни „запозна“ с Джон и неговата силиконова съпруга Джаки. Оказва се, че Джон преди това е бил женен за истинска жена, но новата му съпруга му харесва повече.

Мелъди посочи, че хора като Джон има по целия свят и те имат най-различни истории.

Не става дума за Джон и Джаки, посочва Мелъди. Има случай на мъж, чиято жена е болна от рак, така че те решават заедно да си вземат кукла, за да не се стига до изневери. Има и кукли бебета, които изглеждат като истински и те са в помощ на възрастни хора, които имат Алцхаймер и други подобни проблеми. Има и една жена във филма, която има 12 кукли и те са нейните приятели. Тази жена е фотограф, снима кукли и хора и Мелъди допълва, че понякога е трудно да бъдат различени куклите от  хората.

Мелъди, която е живяла 4 години в Благоевград, защото е била преподавател в Американския университет, казва,че обича България и страната ни много й липсва.

Докато е била преподавател в Американския университет, Мелъди е работила и върху два филма, свързани с България – „Стъпки в огъня“, който разказва за нестинарството, както и върху филм за студентите, които заминават на бригада в САЩ.

А защо Мелъди отказва да прави игрални филми и не иска да чува за нищо друго, освен за документално кино – чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Илюстрация от

Настъпва персийската Нова година

В Иран, както и в много други страни, като например Грузия, Ирак, Сирия, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Афганистан и Азербайджан посрещат Нова Година на 20-ти срещу 21 март. Как празнуват в Иран, какви са особеностите на персийската Нова година, защо посрещат Норуз точно по време на пролетното равноденствие и какви ястия подготвят - в..

публикувано на 21.03.18 в 17:45

Захари Карабашлиев: Без езика човек е непълноценно същество

До днес не бях срещала Захари Карабашлиев, но вече познавах някои от най-близките му хора – Зак,   Никола, Джон. Дори съм живяла с тях за известно време (после се разделихме като приятели, които ще помня дълго). Поканих го да се срещнем в Кой кой е… и си мисля , че този тип интервюта често приличат на Speed dating – не познаваш човека срещу..

обновено на 21.03.18 в 16:05

Русенци отбелязват нестандартно Световния ден на поезията

Днешният 21 март е Световен ден на поезията. Решението за него е взето на Генералната конференция на Организацията на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата, проведена в Париж през 1999 година. Целта на този ден е да се популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света.  В Русе, точно както в..

публикувано на 21.03.18 в 15:47

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс на платформа Aerowaves – dance across Europe

Aerowaves – dance across Europe е единствената платформа за съвременен танц и пърформанс в Европа, която се подкрепя от програма „Творческа Европа” на ЕС. В платформата участват 45 партньори (организации) от 33 държави в Европа. Платформата съществува от 1996 година. Изборът на ТОП 20 млади хореографи в Европа се осъществява един път в годината по време..

публикувано на 21.03.18 в 15:03
Бина Харалампиева

Бина Харалампиева: Цената да бъдеш успешен става твърде висока

В Малък градски театър "Зад канала" Бина Харалампиева поставя "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек. От 20 години искам да направя този роман, разказа тя в предаването "12+3", като нарече историята великолепна, съвременна и динамична: "Спомням си, че навремето всичко, което започва да се случва при нас, едно от..

публикувано на 21.03.18 в 14:03

"Телефонът на мъртвеца" с първа постановка в България

Най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” във Варна е пиесата „Телефонът на мъртвеца” от Сара Рул, която е сред най-младото поколение американски драматурзи. Постановката е на режисьора Петър Денчев. „Телефонът на мъртвеца” е черна комедия с елементи на криминален сюжет, с множество религиозни, духовни препратки, с new age..

публикувано на 21.03.18 в 14:00
Йохана Шварцова (л.) и Дагмар Остранска

"Маргаритки" показват довечера в Чешкия център в рамките на София филм фест

"София филм фест" показва специална селекция на чехословашки филми, посветени на събитията от 1968 година.  Дагмар Остранска – директор на Чешкия център, обяснява: "Центърът е традиционен партньор на "София филм фест". Много се радвам, че на фестивала имаме възможност да припомним събитията от 1968 година, защото филмите, които ние..

публикувано на 21.03.18 в 12:15