Мелъди Гилбърт за историите, които не могат да бъдат измислени

Мелъди Гилбърт
Снимка: Катя Василева
В средата на нашата киноседмица, посветена на „София Филм Фест“, наш гост бе Мелъди Гилбърт – режисьор и продуцент, президент на журито „Документален конкурс" на „София Филм Фест“. В София Мелъди ще представи и новия си филм „Силиконова душа“.

Филмът е за хора, които живеят и обичат силиконови кукли в естествен човешки ръст, разказа ни Мелъди, която дори ни „запозна“ с Джон и неговата силиконова съпруга Джаки. Оказва се, че Джон преди това е бил женен за истинска жена, но новата му съпруга му харесва повече.

Мелъди посочи, че хора като Джон има по целия свят и те имат най-различни истории.

Не става дума за Джон и Джаки, посочва Мелъди. Има случай на мъж, чиято жена е болна от рак, така че те решават заедно да си вземат кукла, за да не се стига до изневери. Има и кукли бебета, които изглеждат като истински и те са в помощ на възрастни хора, които имат Алцхаймер и други подобни проблеми. Има и една жена във филма, която има 12 кукли и те са нейните приятели. Тази жена е фотограф, снима кукли и хора и Мелъди допълва, че понякога е трудно да бъдат различени куклите от  хората.

Мелъди, която е живяла 4 години в Благоевград, защото е била преподавател в Американския университет, казва,че обича България и страната ни много й липсва.

Докато е била преподавател в Американския университет, Мелъди е работила и върху два филма, свързани с България – „Стъпки в огъня“, който разказва за нестинарството, както и върху филм за студентите, които заминават на бригада в САЩ.

А защо Мелъди отказва да прави игрални филми и не иска да чува за нищо друго, освен за документално кино – чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Джанет Уинтърсън

Джанет Уинтърсън и „Написано върху тялото“

Наричат Джанет Уинтърсън една от най-добрите съвременни писателки. Наричат я още скандална. Но също така и елитарна. И въпреки, че романът „Написано върху тялото“ е третата й книга, която излиза у нас, името й е непознато на широката публика. Защо това е така, дали и в тази книга Джанет Уинтърсън се интересува от социология на пола и дали..

публикувано на 20.09.18 в 16:39
В студиото импровизират Мария Мира Христова и Златин Цветков

Импровизация или любов? Едно и също е...

Златин Цветков е основател на ШиЗи Импро Театър и сериозен идеолог и двигател на процеса София да се превърне в световна столица на импровизационния театър. Всяка година. Дори и за седмица... Вече трета година. Истината за себе си е трудно достижима, но точно толкова е и разстоянието до щастието. Да импровизираш – значи да си достигнал до..

публикувано на 20.09.18 в 16:35

Премиера на списание „Култура“

След силни страсти около спирането на вестник „Култура“ и появата на ново списание със същото име, вече е факт първият брой на списанието. Изданието ще има – освен другите си задачи и тази да се конкурира с безспорния авторитет на вестник „Култура“, който пък предстои да излезе през октомври с ново име. Впрочем тъкмо „главата“, името, беше една от..

публикувано на 20.09.18 в 16:06

Една изложба навреме

В галерия „Ракурси“ беше открита новата изложба на Константин Костов, озаглавена On time („Навреме“).  Експозицията се състои от 13 голямоформатни маслени платна, като част от тях са вдъхновени от посещението му в Рим. За мото на изложбата, посветена на майката на художника Емилия Костова, авторът е избрал откъс от книгата на Ингрид Бергман „Моят живот“:..

публикувано на 20.09.18 в 14:52

Колорит в събота или...

"Мога ли да се изпикая и на другата жаба?" Това е една от ключовите фрази, казани от героите на фичъра, който ще чуете в събота от 18.30. Тя обхваща не само централна ситуация в сюжета, но и цели директно в авторския маниер – просто се доближи до хората ненатрапчиво и нелешоядно и бъди добросъвестен подслушвач и кротък подстрекател в името на цeлостта и..

публикувано на 20.09.18 в 10:46

Пловдивски кокони се учат да тъкат в читалище „Възраждане“

Проектът „Пловдивска кокона 2019 тъче красота“ стартира в читалище „Възраждане 1983”. В работното ателие „Кокона“ ще се води  четиримесечно обучение по тъкане на вертикален стан . Ще се работи с групи от по шест жени. Сбирките ще са всяка седмица в четвъртък и са отворени за нови попълнения.  Майсторката  Жана Иванова , член на Регионалната..

публикувано на 20.09.18 в 07:12

Малка човешка трагикомедия по Горки на пловдивска сцена

Народният театър „Иван Вазов“ участва във фестивала Сцена на кръстопът тази вечер на сцената на Пловдивския театър.  Ще се играе спектакълът  „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности“  по пиесата на Максим Горки „Чудаци”. По думите на Горки тя е написана под силното влияние на Чехов. Сюжетът събира в едно чаровно лято компания от чудаци с..

публикувано на 20.09.18 в 06:29