Мелъди Гилбърт за историите, които не могат да бъдат измислени

Мелъди Гилбърт
Снимка: Катя Василева
В средата на нашата киноседмица, посветена на „София Филм Фест“, наш гост бе Мелъди Гилбърт – режисьор и продуцент, президент на журито „Документален конкурс" на „София Филм Фест“. В София Мелъди ще представи и новия си филм „Силиконова душа“.

Филмът е за хора, които живеят и обичат силиконови кукли в естествен човешки ръст, разказа ни Мелъди, която дори ни „запозна“ с Джон и неговата силиконова съпруга Джаки. Оказва се, че Джон преди това е бил женен за истинска жена, но новата му съпруга му харесва повече.

Мелъди посочи, че хора като Джон има по целия свят и те имат най-различни истории.

Не става дума за Джон и Джаки, посочва Мелъди. Има случай на мъж, чиято жена е болна от рак, така че те решават заедно да си вземат кукла, за да не се стига до изневери. Има и кукли бебета, които изглеждат като истински и те са в помощ на възрастни хора, които имат Алцхаймер и други подобни проблеми. Има и една жена във филма, която има 12 кукли и те са нейните приятели. Тази жена е фотограф, снима кукли и хора и Мелъди допълва, че понякога е трудно да бъдат различени куклите от  хората.

Мелъди, която е живяла 4 години в Благоевград, защото е била преподавател в Американския университет, казва,че обича България и страната ни много й липсва.

Докато е била преподавател в Американския университет, Мелъди е работила и върху два филма, свързани с България – „Стъпки в огъня“, който разказва за нестинарството, както и върху филм за студентите, които заминават на бригада в САЩ.

А защо Мелъди отказва да прави игрални филми и не иска да чува за нищо друго, освен за документално кино – чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Забравени български обичаи и занаяти оживяват в Мелник

Стари български занаяти и обичаи са представени на започналия в Мелник фестивал "Мелнишки дни на възрожденската култура“. Организатори и домакини са Община Сандански, Историческият музей и народното читалище "Емануил Васкидович". Нов живот на забравените български обичаи дадоха местни и гостуващи фолклорни формации.  “Все по-посещаеми са..

публикувано на 23.06.18 в 17:19

Започна петият танцов фестивал "Девин денс фест"

Петият танцов фестивал "Девин денс фест" започна в родопския град. Празникът беше открит с химна на Родопите "Бела съм бела юначе", в изпълнение на Надежда Башова. Танцовият фестивал е посветен на любовта към фолклора, представящ красотата, богатството и уникалността, съхранил ни през вековете. Кметът на община Девин Красимир Даскалов..

публикувано на 23.06.18 в 16:57
Хорхе Луис Борхес

За Борхес – пристрастно

„В своето творчество Борхес се придържа към няколко изконно философски теми, към които има специално пристрастие, дори обсесия: единството и разнообразието, реалността и нереалността на света, времето във всичките му форми и измерения, вечността, движението и застоя, относителността на моралните ценности…“ Това пише Лиляна Табакова в своя текст в..

публикувано на 23.06.18 в 09:00

Да надникнем във Фейсбук и да видим зад Фейсбук

Това не е точно Фейсбук. Това е пиеса, която се нарича „Фейсбук”. Героите на авторката Елица Матеева създават живота си във Фейсбук. На пръв поглед е несериозно. За живота. И за всичко останало. Несериозно се опитваме да разговаряме за сериозното, омаловажаваме го, за да не ни боли. Но зад всяка несериозност стои сериозна тревога. Тъкмо за живота. И..

публикувано на 23.06.18 в 07:35

Еньовден в Етъра

Астрономически празникът се свързва с деня на лятното слънцестоене, в християнския календар – с рождението на Свети Йоан Кръстител, а според народната традиция – с много ритуали за здраве, любов плодородие и късмет. В Етъра, както винаги, пресъздават обичая, организират работилница за направа на празнични венци и китки, които подреждат в изложба. Но..

публикувано на 23.06.18 в 06:05

Откриват третото издание на Националния фолклорен събор "Леденика"

Във Врачанския Балкан ще бъде открито третото издание на Националния фолклорен събор "Леденика". Проявата е двудневна и събира край едноименната пещера стотици любители на традициите и народното творчество.  В първия ден на събора ще покажат творчеството си различни самодейни състави и индивидуални изпълнители. Ще бъдат пресъздадени различни обичаи..

публикувано на 23.06.18 в 04:18
Камелия Митева

Лятна ваканция с Био игри

Камелия Митева е дипломиран биолог и създател на Био-игри, една различна форма за обучение, забавление и умения за общуване, предназначена за деца. Био игрите включват широк спектър от природонаучни теми, поднесени любопитно и увлекателно, и скоро се превръщат в любим начин за прекарване на свободното време. Със съдействието и партньорството на..

публикувано на 22.06.18 в 17:15