Премиера на „Аида“ в Шведската кралска опера

| обновено на 14.03.18 в 18:03
Кристина Нилсон в "Аида"
Снимка: Markus Gårder

Обикновено цялата война между Египет и Етиопия се състои между първо и второ действие на операта „Аида“ от Верди, макар и да остава невидима за зрителя. Първо действие завършва с изпращането на египетската армия под възгласите: Война! Смърт на чужденците!, а във второ действие победителите се завръщат и са посрещнати с триумфалния марш. Но в новата постановка на Шведската кралска опера войната е представена далеч по-осезаемо! По време на триумфалната сцена Радамес е завладян от мислите за бомбардировки, екзекуции, кръвопролития. Триумфалният марш придобива горчив ироничен привкус.

„Аида” е драма на любовния триъгълник в сянката на голямата политика, чиято кулминация е конфликтът между дълга и любовта /Дъщерята на фараона Амнерис е влюбена във воина Радамес, който на свой ред е влюбен в робинята Аида, която пък се разкъсва между любовта си към него и към родината/. Канадският режисьор Майкъл Кавана, който постави на сцената на Стокхолмската опера „Никсън в Китай“ – друга политическа драма с грандиозни масови сцени, е направил една доста по-пуста „Аида“. Сценографията на Магдалена Оберг е уголемена и празна. Благодарение на прекрасното художествено осветление на Линус Фелбом боядисаните в златно основи създават усещането за старинна тронна зала. Екрани и завеси се издигат и спускат, за да откроят различни части от декора. Усърдно се използват подемните съоръжения при появата и извеждането на действащите лица. И всичко това създава по-скоро усещане за концептуалност, отколкото естетическо възприятие.

Хорът пее прекрасно, но се движи сковано в костюмите на войници с ботуши и автомати и свещеници в дълги наметала. Танцовите сцени от оригинала са заменени с робини в семпли сини костюми, които се замерват със сапунена пяна. Звучи ли скучно? Не! Въпреки недостатъците, изпълнението доставя истинско удоволствие! Оркестърът изобразява мрачното вихрено течение на Нил толкова ярко, сякаш току що е пристигнал от Италия. Диригентът Пиер Джорджо Моранди задава темпата на танците така завладяващо, че е трудно да сдържиш краката си да не затактуват. Тромпетите в триумфалната сцена, които са едни от най-впечатляващите в музикалната литература, тук са в пълния си блясък. В сложната главна роля Кристина Нилсон, която току-що е завършила висшето си музикално образование, направи своя дебют. Изпълни ролята на Аида уверено, преодолявайки с лекота трудностите, с шлифован глас, чудесни пианисими, красиво фразиране и артистичност, която има какво да каже. Това беше много успешен дебют, един истински пробив!

Бо Льовендал - Svenska Dagbladet

Новата постановка на "Аида" на Верди на Шведската кралска опера можете да гледате на 17-и март на европейската интернет платформа "Operavision" тук.

Още от категорията
Веско Ешкенази

Веско Ешкенази: От постъпването си в оркестъра мечтая за този концерт

Кралският Концертгебау оркестър - Амстердам за първи път ще свири в България на 30 юни в НДК. София е предпоследната спирка от европейското му турне „Кралският Концертгебау оркестър среща Европа “ (RCO meets Europe ), което включва концерти в 28 европейски държави.  За цигуларя Веско Ешкенази , който от осемнайсет години е концертмайстор на..

публикувано на 17.03.18 в 15:30

Фестивалът „Мартенски музикални дни” в Русе – директно в ефира на програма „Христо Ботев”

От 16 март до 1 април в Русе ще се проведе 58-ият Международния фестивал „Мартенски музикални дни". Над 650 музиканти ще се включат в тазгодишното издание на фестивала. Програмата съдържа над 40 събития, сред които 12 световни и български премиери. На сцената на Доходното здание ще излязат изявени български изпълнители, като Минчо Минчев,..

публикувано на 17.03.18 в 09:40

Пролетен звън

Пролет Повярвали в лудия смях на петлите, в звъна на камбана с нестройно сърце, взривяваме зимната броня на дните с момичешки устни, с момчешки ръце. Мокрее стопеният сняг по косите. Красиви сме в джинсите от кадифе. И чувствам как огън на кръгове скрит е в очите ни с тежкия цвят на кафе. Мостове, задрямали сфинксове, дюни... Със наш..

публикувано на 17.03.18 в 09:10

Urban Tapes - да се зарибиш по ъндърграунд музиката

Музиката обединява двама младежи - Боян и Самуил около каузата да създадат платформа за талантливите български ъндърграунд музиканти. Идеята се заражда на една пейка в Лисабон и скоро след това първата платформа за акустични сесии Urban Tapes вече е факт. Предоставяме възможността на алтернативните музиканти да избягат от клишето. Вкарваме ги в..

публикувано на 16.03.18 в 19:45

"Д2" представи нова песен и тръгна на турне

Преди дни групата „Д2“ представи нова песен и клип. Тя се казва „Егоист“ и е по музика на „Д2“ и текст на Руши Видинлиев и Митко Кърнев. Режисьор на видеото пък е Алекс Борназ. В него са включени кадри от любовния концерт, който групата изнесе на 14 февруари в София. Димитър Кърнев и Александър Обретенов от „Д2“ разказаха повече за новото си..

публикувано на 16.03.18 в 17:37
Александър Сомов

Александър Сомов – успехът е човек да е щастлив със себе си

„Виолончелото е инструментът, с който могат да се правят много интересни неща и човек да показва много страни от своята музикалност“ – казва Александър Сомов. Роден е в семейство на музиканти. Още като ученик на Стефан Руневски в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, Александър концертира активно в много български градове, както и в..

публикувано на 16.03.18 в 13:14
Сцена от спектакъла на „Електра” в Метрополитън опера

"Електра" от Рихард Щраус на живо от Ню Йорк – 17 март, от 19 часа

Тази година Метрополитън опера в Ню Йорк отбелязва своя 87-и сезон на съботните радиоматинета – това е най-дълго издържалата поредица с класическа музика в американската медийна история! Поредният оперен спектакъл, който ще достигне в реално време до домовете на милионите оперомани по света, е „Електра” от Рихард Щраус с американското драматично сопрано..

публикувано на 16.03.18 в 11:59