Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравните инспектори отбелязаха професионалния си празник с протест

| обновено на 15.03.18 в 15:04
Служителите на РЗИ в Благоевград протестират символично срещу изключително ниските, по думите им, заплати.
Снимка: БГНЕС

На професионалния си празник служителите в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в много градове на страната излязоха на протест. Недоволството на здравните инспектори е заради ниските възнаграждения, които не са променяни близо 10 години.

Въпреки решението на здравното министерство за увеличение на заплатите със средно 18%, служителите в РЗИ - Добрич излязоха на своя мирен протест. Така те изразиха недоволството си от неуважителното и недостойното, по техните думи, заплащане.

Председателят на синдикалната организация на служителите към медицинската федерация при КТ "Подкрепа" Дияна Йорданова показа фишовете от месечни заплати на свои колеги, които са на ниво минимална работна заплата за страната или с десетина лева повече, с което опроверга твърдението на Министерството на здравеопазването, че в сектора подобно заплащане няма. Тя изрази и притеснението си как тези 18% увеличение ще бъдат разпределени и допълни, че, когато парите се разпределят по правилата на наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, точно хората с най-ниски заплати получават най-малко увеличение. Наболял остава и проблемът с масовото напускане на квалифицирани кадри и все по-голямата натовареност на останалите. В  Добрич на терен работят 20 служители за цялата област, а обектите непрекъснато се увеличават.

Според протестиращите повечето служители ще бъдат ощетени заради атестацията, въведена във ведомството и това ще повлияе негативно на увеличението на заплатите им. Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов не отрече, че възнагражденията в сектора като цяло са ниски и това  е сериозен проблем.

„Специалисти лекари, фармацевти, химици, физици, даже в момента има доста хора в пенсионна възраст, лекари, които работят. Ако не работят те, трябва да закрием дирекциите и отделите“, каза той.

И в Габрово здравните инспектори протестираха. От девет години заплатите не са повишавани, а повече от половината служители в габровската структура получават минималното възнаграждение за страната. Част от заетите са пенсионери, защото липсвали кадри.

„Санитарката взима 510 лева заплата, аз взимам, с 38 години стаж - 530 лв. - лаборант, единственият в областта, паразитологичен лаборант и няма надежда да се появи друг“.

Средното увеличение от 18 процента, за което от МЗ съобщиха, не означава 18 на сто към заплатата на всеки инспектор, посочва председателят на Синдиката "Подкрепа" Лена Луканова: „Прах в очите на хората“.

Ако ниските заплати са общ болен въпрос за тази система, то в Русе проблемът с условията на труд е още по-сериозен. Вече 51 години част от лабораториите се намират в полусъборени бараки.

„Ние тук сме на студено. Хората подлагат легени, за да не им капе по компютри, по апаратури. Правят инспекции и глобяват, а пък всъщност нашите условия са мизерни“.

От 12 години служителите на здравната инспекция в Русе чакат да бъдат преместени в сградата на бившата Военна болница, но все още няма отпуснати средства за преустройството й.

В Пазарджик здравни служители оповестиха, че обещаните от здравното министерство 18 процента увеличение на заплатите, може да не бъдат начислени, заради нормативни проблеми.

Според протестиращите здравни инспектори, освен финансов ресурс, трябва да има и нормативен инструмент, по който да стане увеличаването на работните им заплати.

„По действащата нормативна уредба в момента, възможното максимално увеличение е 10 процента“.

„Авансово получавам 150 лева, а заплатата ми е 275.92 лв.“.

Следващите протестни действия на здравните инспектори от страната ще са на 14 април, събота, пред сградата на Министерството на здравеопазването.

От Министерство на здравеопазването потвърдиха за „Хоризонт“, че заплатите в РЗИ не са повишавани от 2011 г. Сегашният екип на здравния министър е първият, който с решение в бюджета за тази година предприема стъпки за увеличение на заплащането. 

Трябва да има поне двойно увеличение на сегашните заплати в РЗИ- та, в държавните писхиатрични стационари, кръвните центрове, в тези по радиология и радиационна защита и по заразни и паразитни болести, за да има и достатъчно кадри и качество на работата, коментира за "Хоризонт" и д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавна психиатрична болница "Свети Иван Рилски " в Нови Искър:

"Лекари с 25-30-годишен опит получават чисти по 1 100 лева, психолозите ни получават около 900 лв, медицинските сестри получават чисти около 600, младшият медицински персонал е на минимална работна заплата."

ПРедложеното увеличение на възнагражденията д-р Гълъбова определи като обидно.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна