Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел следи сделката за ЧЕЗ

Снимка: ec.europa.eu

Сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България е била обсъдена на среща между заместник-председателя на Европейската комисия и комисар за Европейския енергиен съюз Марош Шефчович и премиера Бойко Борисов. 

 

Пред журналисти Марош Шефчович посочи, че Брюксел следи процеса, защото темата е важна за обществото и за да са сигурни, че се спазват европейските изисквания. Шефчович е получил уверение, че българските регулатори също следят сделката внимателно:

"Сутринта разговаряхме с премиера по тази сделка и се съгласихме, че това е сделка между две частни компании. Имам информация, че всички отговорни органи в България, в това число правителството и парламентът, извършват необходимите оценки и проверки. Ние в ЕК просто искаме да знаем, че се спазват всички принципи и закони на европейското законодателство". 

Веселин Захариев от консултантската компания, която работи по процедурата, обясни, че ЧЕЗ трябва да прецени дали българската държава може да влезе в сделката:

"Ние такъв анализ в момента не правим, защото това, което сме се разбрали с ЧЕЗ, е, че те ще заемат водещата позиция в това нещо. Без тяхното решение, каквото и да решим ние, това няма да има никакво значение".

От компанията "Инерком" потвърдиха, че нямат проблеми с финансирането на сделката и работата по осигуряване на заем "върви гладко". 

Междувременно от Комисията за защита на конкуренцията потвърдиха информацията на "Инерком", че вече са внесени документите за закупуването на българските активи на ЧЕЗ. Комисията е единственият орган, който трябва да одобри сделката. От КЗК посочиха, че това, което ще разглеждат при тази сделка, е пазарният ефект от придобиването на активите на ЧЕЗ-България от избраната за купувач фирма "Инерком". КЗК няма правомощия да изследва произхода на средствата, с които ще се извърши сделката, напомнят от комисията. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна