Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел: 10% от жените са били обект на някаква форма на насилие онлайн след 15-годишна възраст

Подготвят се промени в НПК, с които да се криминализират всички форми на домашно насилие

| обновено на 16.03.18 в 15:13
Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието подготвя промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализират всички форми на домашно насилие. Това съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева на международна конференция в София, посветена на борбата с насилието срещу жени.  

Анализ сочи, че липсва цялостна рамка, която да води до премахване на насилието над жени, заяви Цачева:
"Действащото ни законодателство не осигурява адекватна защита на жертвите и санкции спрямо извършителите на престъплението - преследване или дебнене, каквото съществува в по голямата част от европейските държави".

Еврокомисарят Мария Габриел подчерта, че най-силният инструмент за борба с насилието, е превенцията и че първата цел трябва да бъде борба с ширещите се стереотипи. Тя представи тревожни данни:
"10 процента от жените са били обект на някаква форма на насилие онлайн след 15-годишна възраст".

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта: "Трябва да ангажираме обществото и да направим съответните информационни кампании, но преди всичко трябва да стигнем до родителите. Семейната среда е факторът, който може действително да ни даде по-добрата основа и да предпазим децата си от въвличането в подобни престъпни схеми и те да станат жертви на трафик и насилие".

Въпросът с Истанбулската конвенция също беше поставен на форума. Председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова от ГЕРБ подчерта необходимостта от ратификацията на документа:
"Нашата опозиция предлага да въведем принципите на Конвенцията в нашето вътрешно право и да заявим, че с това въпросът е приключил, но това означава, че ние няма да участваме и да сътрудничим в общия механизъм, който предвижда Конвенцията".

Международната конференция е на тема "Сигурно бъдеще за жените - сигурно бъдеще за всички". Дискусиите в София са в рамките на Българското европредседателство.

На форума, организиран от „Асоциация Анимус“, се обсъждат начини за превенция и борба с домашното насилие, както и с трафика на хора. 


Още по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна