Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа прожекция у нас на "Червено, твърде червено" - на София филм фест

Сцена от филма "Червено, твърде червено"

Вчера документалният филм "Червено, твърде червено" на Божина Панайотова беше за първи път прожектиран в България на София филм фест. Филмът е заснет като проучване на семейната история на режисьора за времето преди 1989 година. В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Панайотова разказа какво я провокира да направи филма:

"Първоначално исках да се върна в България, след като съм прекарала по-голямата част от живота си във Франция, и бях решила, че ще си водя снимачен дневник. Когато пристигнах, имаше мащабни протести и аз се разпознавах в хората, които протестираха. Получи се разминаване в мен между това, което имах чувството, че знам за това време и моето семейство и това, което чувах, че се говори от хората. На улицата имаше постоянен разговор за миналото и това, което е още живо днес".

Филмът е заснет с мобилен телефон, сплит скрийн и камери за наблюдение. Идеята на Панайотова е да наблюдава не само реакциите на близките си при разговори за времето преди 1989 година, но и нейните собствени впечатления като дъщеря.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна