Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическият анализатор Георги Вулджев:

Прахосничеството в държавните предприятия е много сериозно

Институционална некомпетентност и корупционни схеми правят държавните предприятия рискови за публичните финанси

Снимка: euobserver.com

В около 90 на сто от държавните предприятия – ако бяха в частния сектор, никой не би инвестирал. Това каза в предаването „Преди всички“ икономическият анализатор Георги Вулджев. Той коментира доклад на Европейската комисия, в който се посочва, че резултатите на държавните предприятия в България са източник на несигурност и представляват риск за публичните финанси. 

Финансовото състояние на държавните предприятия не се е подобрило за последните две години, подчерта Вулджев, който е изследвал идентични параметри и през периода 2013-2015 година.

Евродокладът ползва данни и от проучване на Международния валутен фонд за това как се представят държавните предприятия в Източна Европа спрямо други страни от региона, както и на фона на частните предприятия. И в двете отношения ние се представяме най-зле, отбеляза анализаторът. Това, по думите му, се дължи както на бюрократична некомпетентност на институциите у нас, които са неефективни, така и на високото ниво на корупция:

„Когато комбинирате двата фактора – некомпетентност на институциите плюс много често корупционни схеми, чрез които се източва едно или друго държавно предприятие,  се получава този трагичен финансов резултат, който ЕК докладва“. 

Според Вулджев политиците у нас подценяват финансовите и фискалните рискове, които неефективно работещите държавни предприятия носят:

"Явно е в много по-голям интерес на политиците да разширят своята власт, да разширят своя достъп до потенциално повече корупционни схеми, отколкото да се грижат за това да подсигурят по-стабилен публичен сектор и да ограничат рисковете за данъкоплатците".

"Лошите практики могат да се простират до следващата икономическа криза. Тъй като сме в период на икономически бум, политиците могат да си позволят да са по-безотговорни в своята фискална политика и именно това се случва", смята икономическият анализатор: 

"В момента прахосничеството на публичния ресурс е толкова сериозно, че дори да имаме просто забавяне на растежа, а не криза – това ще се отрази много лошо на публичните финанси и ще видим огромен скок на дефицита и дълга, което ще трябва да бъде платено от данъкоплатеца в дългосрочен план".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна