Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Саркози е задържан за разпит

| обновено на 20.03.18 в 12:18
Бившият френски президент Никола Саркози
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Никола Саркози е разпитван от рано сутринта днес във финансовия отдел на съда в Нантер. За първи път бившият френски президент е задържан по разследването за незаконно финансиране на кампанията му през 2007 г. от режима на тогавашния либийски лидер, полковник Муамар Кадафи.

Разследването започна през 2013 г., след като френското електронно издание „Медиапарт“ откри либийски документ, уличаващ Саркози в незаконното финансиране. Оттогава по случая има много разкрития, но и немалко сенчести зони. Едно от ключовите свидетелства е на френско-ливанския финансист Зиад Такиедин, който твърди, че е пренесъл на екипа на бъдещия кандидат-президент 5 милиона евро в брой от Триполи в Париж. В подобен дух е свидетелството на бившия директор на либийското военно разузнаване. Арестът идва месец след задържането в Лондон на друг предполагаем посредник, Александър Джури, издирван отдавна.

Досега бившият френски президент е отричал обвиненията. Паралелно е разпитван един от най-приближените му хора - бившият министър Брис Ортфьо. 

Според вестник „Фигаро“ подозренията се потвърждават и от бележки на бившия либийски министър на петрола Шукри Ганем, който почина при неизяснени обстоятелства.

Арестът на Никола Саркози може да продължи 48 часа, след което той може да бъде изправен пред трима магистрати, които да решат как да продължи разследването.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!