Градското земеделие - глътка въздух за работещите в офис

Снимка: Nextdoorfair.com, Кристина Тужарова

За разлика от други европейски градове, занимаващите се с градско земеделие в София не го правят, защото няма как да си набавят храна. Това каза в предаването "Преди всички" Дона Пикард от Института за изследване на обществата и знанието. Тя сподели свои наблюдения по темата преди дискусията "Градско земеделие в София: Хоби, начин на живот или оцеляване": 

"Правят го на първо място като начин да прекарат по-дълго време навън. Това са хора, които най-често, както те сами се описват, работят пред компютър, цял ден пред екрана и това е начин да се раздвижат. Също така голям фактор е и липсата на доверие. Ние като социолози го отбелязваме този факт като много важен момент - липса на доверие към производители, преработватели, търговци на пазара. Ние не знаем какво ядем".

"В София има инициативи за развитие на градското земеделие още от 2012 година. Това се случва под формата на малки граждански организации", обясни Пикард.

"Има вече две комунални градини в София, в които всеки, който има желание да произведе нещо за себе си, да се научи как се отглежда диня или пък да покаже на децата си позабравени вече практики в града. Едната градина е в квартал "Дружба", а другата е в Герман, има и една, която съществуваше в квартал "Витоша". Има различни образователни градинки в много детски градини, в много детски заведения".

"Дори в центъра на София в кашпи пред Министерството на земеделието имаше домати, засадени като провокация, разказа Пикард. Кашпите са стояли празни и хората ги използвали да си гасят цигарите".

Дона Пикард е доктор по социология, главен асистент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Научните й интереси са в областта на социологията на селото, аграрна социология и градско земеделие.

Цялото интервю с Дона Пикард чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Инцидент с военен хеликоптер край Цалапица

Нов инцидент с военен хеликоптер приключи без пострадали. По време на тренировъчен полет за медицинска евакуация вертолет „Кугар“ е трябвало да избегне ято птици, направил е рязка маневра и машината е закачила жици на електропровод край Цалапица. От Министерството на отбраната съобщават, че тричленният екипаж веднага е приземил..

публикувано на 21.08.18 в 21:45

Служител на правителствената информационна служба уволнен за удар на журналист

Служителят на „Правителствената информационна служба“ Любомир Методиев беше освободен от длъжност по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов.   В събота Методиев удари с микрофон по ръката кореспондента на вестник "Монитор" в Пловдив Ели Крумова. Още тогава премиерът поиска от Методиев да се извини на Крумова. Той го направи през социална..

публикувано на 21.08.18 в 19:51

КФН определи временен заместник-председател на мястото на Агайн

Членът на Комисията за финансов надзор Владимир Савов ще изпълнява правомощията на заместник-председател на Комисията, ръководещ управление "Застрахователен надзор" до встъпването в длъжност на титуляр, избран от Народното събрание. Това реши Комисията на извънредно заседание след като депутатите прекратиха предсрочно мандата на Ралица Агайн. Агайн..

публикувано на 21.08.18 в 19:37

Не се ли подлага на риск конкурсът за придобиване на нови самолети, пита главният секретар на президента

Съмнения за предопределяне на изхода от състезанието за придобиване на нов изтребител изрази главният секретар на президента Румен Радев Димитър Стоянов. Повод е съобщение за скорошно пътуване до Съединените щати на делегация от Министерството на отбраната.  Съмненията на Димитър Стоянов са подхранени от факта, че делегацията се води от..

публикувано на 21.08.18 в 19:15

Павлос Накузи: В средата на септември ще стане ясна процедурата за обезщетяване на клиентите на "Олимпик"

Компания "Олимпик" няма ангажименти към клиентите си след 18 август, когато бяха прекратени всички застрахователни договори. Сумите от неизползваните полици ще бъдат възстановени пропорционално и в зависимост от средствата, които се съберат след осребряване на активите на компанията, уточни за БНР част от стъпките в процеса на обявяване на..

обновено на 21.08.18 в 18:38
Учени съобщиха, че изтъняването на морския лед вече достига най-студените части на Арктика.

Пропука се най-дебелият лед в Арктика

Най-старият и най-дебел морски лед в Арктика е започнал да се пропуква, откривайки вода северно от Гренландия в район, който нормално е замръзнал дори през лятото, съобщи в. „Гардиън“. Този феномен, който досега не е бил регистриран, е констатиран два пъти тази година заради топли ветрове и климатични промени, които докарали топла върна в..

публикувано на 21.08.18 в 18:34

Преди 50 години Варшавският договор сложи край на "социализма с човешко лице"

Преди 50 години снимки от Прага обикалят света - 100 хиляди войници, 2300 танка и 700 военни самолета на пет държави от Варшавския договор навлизат в Чехословакия и прегазват идеите на „Пражката пролет“. Това слага край на мечтите на източноевропейците за изграждане на „социализъм с човешко лице“. През октомври 1968 г. е подписано споразумение за..

публикувано на 21.08.18 в 18:33