Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Казанджиев: В проектите с газопроводи от Русия има твърде много геополитика

Христо Казанджиев
Снимка: БГНЕС

В проектите с газопроводи от Русия има твърде много геополитика. Това отбеляза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" енергийният експерт Христо Казанджиев:

"При първоначално подписаното споразумение между България и Русия за реализация на проекта "Южен поток“ цифрата, която беше записана, беше 32 милиарда. След това в изказванията на представителите на "Газпром“ тази цифра беше увеличена на 63 милиарда, очевидно поради факта, че планираните 32 милиарда не отговаряха на изискванията за жизнеспособност на проекта. В тази връзка започна и реализацията на разширението на руския южен газов коридор на сушата в Русия, който беше планиран на два етапа. След прекратяване на проекта "Южен поток“ и преориентацията на Русия към Турция очевидно "Газпром“ е ревизирал своята инвестиционна стратегия и плановете си за пазара на природен газ в Югоизточна Европа, в това число и за европейския пазар през Югоизточна Европа, така че няма нищо обезпокоително относно "Турски поток“. Да се надяваме, че вторият газопровод също ще бъде реализиран, както се реализира в момента и първият газопровод. Това, което блокира Русия в дългосрочен план, е блокиране на входовете на България от юг за достъп на друг природен газ освен руския".

Казанджиев каза още, че газопроводът по Черно море от станция "Анапа“ до Варна няма бъде реализиран, защото не решава абсолютно никакви геополитически въпроси пред Русия.

Цялото интервю с Христо Казанджиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна