Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсерваторията в Ямбол отваря врати за посетители днес

Снимка: http://www.astro.bas.bg


Астрономическата обсерватория и планетариум в Ямбол отварят врати за посетители до 17 часа. Причината е, че  заради времето беше отменено посрещането на първия пролетен изгрев в тракийското скално светилище на Зайчев връх.Юлия Върбанова -  директор на обсерваторията, обясни:

"Днес на 21-и март навършваме 47 години. В далечната 1971 година в пролетния ден, 21-и, е бил денят, в който официално е открита астрономическата обсерватория в нашия град, която в продължение на годините е започнала да се изгражда в един много силен период на науката – изстрелването на първия изкуствен спътник, полета на първия космонавт, стъпването на първия човек на Луната, Но този интерес на и това желание на гражданите на Ямбол, на много то хиляди посетителите във всичките тези години е доказало във времето , че ние имаме място и се превърнахме в единствения планетариум в Югоизточна България.

Днес на Отворените врати ще бъде представена звездна еволюция, митове и легенди за съзвездията, също така ще представим и целия астрономически комплекс, който включва също, което не други места го няма в страната, а това е един географски комплекс, който включва слънчеви часовници, които са по наш проект, ние сме ги изработвали, богата колекция от скали и минерали и метеорологична площадка с реално работещи метеоуреди. "


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна