Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С кафе и импровизирано писане на поема

Русенци отбелязват нестандартно Световния ден на поезията

Снимка: БГНЕС

Днешният 21 март е Световен ден на поезията. Решението за него е взето на Генералната конференция на Организацията на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата, проведена в Париж през 1999 година. Целта на този ден е да се популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света. 

В Русе, точно както в песента на Тони Димитрова и Пламен Ставрев, днес животът на десетки жители на града се завърта около чашата кафе и поезията. Необичайно, но много интересно, коментираха избралите да изпият по едно кафе в пъстро кафене в центъра на града, където, пишейки "поема", клиентите заплащат днешното си кафе. 

"Има листчета тук, има моливчета. Ако седнете – ще ви попитаме дали желаете да си заплатите кафето с поема. Можете да изпиете 3-4 кафета при нас. Може да не е ваша лична поема, а такава, която знаете", обясняват условията служители в заведението. 

Така вместо пари клиентите оставят стихове. Тази своеобразна провокация кара някои да си припомнят любими стихове, а други – да съчинят нови, авторски, без претенции за награди.

Репортажа на Ася Пенчева за вкуса на кафето, заплатено с поезия – в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна