Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална изложба показва медицински артефакти от различни епохи

7
Снимка: Лилия Герчева

Институтът по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН открива в Националния антропологичен музей уникалната за страната ни изложба "Болести и лечение през вековете". Посетителите може да видят артефакти, свързани с лечебни практики от различни епохи – скалпели от античността, уникални инструменти на лечители, следите от непосредствените поражения на различни заболявания, установявани върху костите, уред за пневмоторакс от 30-те години на ХХ век, походна аптечка.

Д-р Мария Христова – главен асистент в Института по експериментална морфология, патология и антропология, каза пред Радио София, че идеята зад изложбата е да се постепенно да се възстанови личната история на индивида през различните епохи с научни методи:

Всяка епоха, всяко поколение си има своите болести, а отделно има заболявания, които вървят от праисторията досега, а може би отпреди това, защото често се шегуваме с колегите, че "и динозаврите са имали шипове". Много интересен и начинът, по който се натрупват тези медицински познания и се съхраняват във времето.

Уредникът на Националния антропологичен музей д-р Надежда Атанасова посочи най-старите доказателства и сведения от прилагането на стоматологична помощ:

Имаме меден пръстен върху долна челюст от праисторическия период, още от Дуранкулак. Тази година открихме и трети варненски неолитен Акропол, като там също разкрихме такъв меден пръстен върху горната челюст. Има различни хипотези за тези медни пръстени, една от тях е, че те показват социално благополучие, но по-скоро ние предполагаме, че са направени с лебечна цел – да лекуват малария, тъй като направихме много подробни изследвания на този пръстен и се оказа, че той е от калциев хидрогенкарбонат, който има бактерицидни свойства.

Изложбата е част от официалната културна програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Откриването е на 22 март от 17.00 часа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна