Eмисия новини
от 12.00 часа

Бъдещите пенсионери не са наясно с условията за пенсиониране

Законодателни промени обвързват със срок прехвърлянето на индивидуалните партиди от частните фондове към НОИ

От началото на тази година са в сила промени в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с дадената възможност хората, които са осигурени за втора пенсия, да прехвърлят средствата си от частните фондове в Държавното обществено осигуряване. Всеки сам преценява дали ще взема две пенсии – една от НОИ в намален размер и втора от частния фонд, или само една пенсия в пълен размер от общественото осигуряване. Законодателят дава правото на избор, но предвижда и срокове за преместването на парите. 

Хората не са наясно с прехвърлянето на партиди от частните пенсионни фондове към НОИ и бъдещото им пенсиониране е обгърнато от неясноти. По стара българска традиция тези, на които им предстои пенсиониране, тепърва тръгват да се образоват. 

"Самата пенсионна реформа е една от големите болки на моето поколение и понеже е лишена от категоричност, ние пък нямаме възможност да направим информиран избор", споделя жителка на Ямбол и допълва: 

"Затова съм решила за себе си, че ще изчакам първите пенсионери, които са потърпевши по тази реформа – родените през 1960 година, за които беше задължително допълнително задължителното пенсионно осигуряване, за да видя какви суми ще се калкулират евентуално към техните пенсии. Тогава ще реша оставам ли в частния фонд, или преминавам към НОИ. Абсолютно объркани са всички от моето поколение. Прехвърлени по няколко пъти в различни частни фондове, изкушавани от НОИ, непрекъснато правят калкулации и справки в Националния осигурителен институт чрез техните ПИК-ове, за да видят какво могат да разберат и какво не, търсят специалисти, но в крайна сметка, уверявам ви, хората не са наясно".

Подуправителят на НОИ Весела Караиванова разясни:

"Към края на 2017 година към фонд "Пенсии" и фонд "Пенсии за лицата по член 69" са прехвърлени средства на малко повече от 6300 лица на стойност приблизително 43 милиона лева. По наши данни, от правото да прехвърлят средства от Сребърния фонд към Универсалния фонд за 2017 година са се възползвали 51 лица".
Подробни разяснения по условията на пенсиониране и прехвърляне на партиди чуйте в звуковите файлове.
Още от