Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстраняват 13 служители на „Гранична полиция“ заради непроверените пътници на Летище София

Седем служители са липсвали на работните си места, когато пътниците от Париж пристигнали

| обновено на 24.03.18 в 16:57
Валентин Радев, Светлан Кичиков и Младен Маринов
Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че началникът на Регионална дирекция „Гранична полиция“-Аерогари комисар Милен Пенев и 12 гранични полицаи от Летище София се отстраняват от работа заради случая с пропуснатите без контрол пътници от Париж на 20 март, за който „Хоризонт“ съобщи вчера.

На извънреден брифинг днес следобед Радев обяви, че срещу 13-те служители започва дисциплинарна проверка и те се отстраняват от работа до приключването ѝ. На тяхно място ще бъдат извикани гранични служители от Варна и Бургас.

Ръководството на МВР не изключва умишлени действия от страна на граничните полицаи, посочи министърът Радев. Според него обясненията им по случая с десетките пропуснати без документи пътници били несвързани:

"В момента съм разпоредил и се прави дисциплинарно производство на общо 13 души, включително всички по веригата и тези, които са ръководителите".

Общо 7 служители липсвали на работните си места в момента, в който пътниците от Париж пристигнали. Те обяснили пред проверяващите, че по това време били извън Терминал 2 на Летище София. Малко по-късно били повикани от свои колеги и затова част от пътниците все пак били проверени. Директорът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков:

"Тези служители са 7 към настоящия момент извършваме проверка, снемат им се обяснения, за да установим истинските причини заради които са напуснали. На първо четене - в момента е нямало полет, някой е отишъл до тоалетната, някои са били навън пред терминала". 

Вече са свалени и записите от камерите на Летище София, за да се изясни защо служителите не са били на работните си места, а граничните гишета са оставени отворени точно по времето, когато пътниците от Париж са пристигнали.

Очаква се проверката да приключи до броени дни.

Тя бе разпоредена, след като по-рано днес премиерът Бойко Борисов извика министър Валентин Радев, главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, за да му докладват за случая от 20 март.

Министър-председателят разпореди на всички служители, извършили дисциплинарни нарушения, да бъдат наложени максимално тежки наказания. Той нареди също в кратки срокове да бъде извършен анализ на работа на ГКПП Аерогара София и да бъдат предприети адекватни мерки за реорганизацията й, съобщиха от правителствената пресслужба.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна