Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С безгрешна тактика Фетел излъга Хамилтън в Австралия

Себастиан Фетел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германецът Себастиан Фетел с болид "Ферари" проведе безгрешно тактическо състезание и завърши на първото място в първия старт за сезона от световния шампионат по автомобилизъм във Формула 1 - за "Голямата награда на Австралия". Той победи световния шампион Люис Хамилтън (Великобритания, "Мерцедес"), докато Кими Райконен (Финландия, "Ферари") спечели последната позиция на подиума.

Хамилтън поведе пред Райконен и Фетел в завой номер 1, който беше определян като ключов преди състезанието заради силен  вятър, способен да промени мястото и момента за спирачка. Стартът беше чист и без напрежение, а най-видимо беше изоставането на Фернандо Алонсо (Испания, "Макларън") на девето място. Във втория тур Хамилтън водеше с 1.2 секунди пред Райконен и в развитие на състезанието доминацията на британеца продължи с редица най-добри обиколки. Битката за първата позиция като цяло беше само между него, Фетел и Райконен, защото Макс Ферстапен се оплака рано от прегряване на гумите и по-късно се завъртя в завой номер 1, а неговият съотборник Даниел Рикардо загуби много време зад по-бавни пилоти.

Преди началото на състезанието се очакваше пилотите да бъдат затруднени от дъжд и повечето от тях бяха внимателни в избора си на гуми, но Райконен подходи по-смело. Той постави рекорд на пистата в 17-та обиколка и две по-късно влезе в бокса за смяна на гуми с мека смес. Хамилтън моментално направи същото и отстъпи първото място на Фетел, който получи шанс да увеличи преднината си с гумите със супермека смес и продължи допълнително първия си стинт на пистата. Рискът се оправда, след като германецът влезе в питлейна за смяна в 26-та обиколка и се върна на трасето пред изненадания от това британец.
Хамилтън се доближи на по-малко от секунда от Фетел в 42-та обиколка и британецът стана по-агресивен, постави рекорд на трасето и започна атаката си. Ферари обаче се подготвяше цяла зима за по-дълги стинтове и консумация на гориво, което трябваше да работи в полза на германеца. Освен всичко това, Хамилтън получи проблеми с охлаждането, последният от които беше на задвижващата система. Хамилтън не успя да изпревари Фетел с първите си атаки, а две обиколки преди края се оплака и от износване на задните гуми, което на практика сложи край на шансовете му за победа. В крайна сметка германецът спечели с 5.036 секунди пред световния шампион.

Дани Рикардо така и не успя да изпревари Райконен, въпреки че беше дълго време най-бързият пилот на пистата. Финландецът завърши с близо седем десети пред своя съперник и по този начин "Ферари" записа двоен подиум. Петото място пък остана за Алонсо.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени