Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Необходим е Закон за минералните води и инвестиции за стопанисване на изворите

Снимка: БГНЕС

Българска асоциация по водите и сдружение „Аз обичам водата“ организира дискусия, на която ще бъдат събрани становища на различни институции, общини, представители на бизнеса и неправителствени организации, които имат пряко отношение към управлението и използването на минералните води.

За подобряването на качеството на питейната вода са необходими много инвестиции, коментира председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов:

"Като цяло в страната, качеството на питейната вода е добро. Има все пак места, където не инцидентно, не периодично, а системно  има проблеми с качеството на питейните води. Винаги давам като пример района на Хасково, където в някои населени места постоянно има високо съдържание на тежки метали, което не е добре за здравето на хората. Те са предупредени в тези места и не ползват водата за питейни цели".

Достъпът до санитарно-хранителните зони на водоизточниците трябва да е ограничен, според Иванов:

"За съжаление, невъзможността да се отчужди земята около някой водоизточник прави така, че трудно да се учредяват тези санитарно-хранителни зони. Държавата трябва да даде едно рамо със законодателни промени това да се случи възможно по-бързо. Другото направление е да се контролира повече как и какви препарати използва селското стопанство, защото един от основните източници на замърсяване на водните ресурси са тези препарати, които се използват в селското стопанство и е много важно да бъдат надеждно и правилно контролирани и използвани".

Необходими са нормативни промени, за да се привлекат инвестиции за стопанисване на минералните води:

"Има разпиляване на отговорностите по отношение на минералните води. Има и липсата на концепция, дори стратегия как да оползотворяваме тези минерални води и като че ли малко хаотично се действа. Някои бизнесмени успяват да пробият системата и да осъществят своите намерения. Най-малкото, което трябва да се направи, е една стратегия за добиването и експлоатацията на ресурса минерални води".

Според Антоанета Салфидж, председател на Сдружение "Аз обичам водата", е необходимо да се създаде Закон за минералните води и да се обособи една административна структура за управление на водите:

"Минералните води се управляват от четири министерства. Липсва Закон на минералните води в България. Основният принципал е МОСВ, който дава правата за концесия. Обаче в Закона за водите има буквално една страничка, в която се урегулира отдаването на концесия. От друга страна на минералната вода се разглежда като балнеология от Министерство на здравеопазването и от там идват сериозни проблеми със сградния фонд, който е изключително остарял и с невъзможността той  да бъде усвояван. Министерството на туризма тръби по целия свят, че сме СПА дестинация. Регионалното министерство пък се включва в проблемите с водата, защото водната инфраструктура се урегулира от него".

Необходимо е да се актуализират данните за минералните извори и дебита им, смята още Антоанета Салфидж. 

Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна