Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Членството в ЕС остава стратегическа цел за Турция

| обновено на 26.03.18 в 15:29
Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Присъединяването на Турция към ЕС остава стратегическа цел за Анкара, заяви президентът Реджеп Ердоган, преди да отпътува за България.

На тазвечерната среща ЕС - Турция във Варна Ердоган ще настоява да бъдат премахнати пречките пред членството на страната му в ЕС. Ще бъде обсъден и както се изрази Ердоган - "провалът на европейските лидери да удържат обещанията си относно сделката за сирийските бежанци".

Турският президент очаква от ЕС "безрезервна подкрепа за борбата на Турция с тероризма".

На истанбулското летище „Ататююрк“ турският президент беше придружаван от министъра на енергетиката Берат Албайрак, външния министър Мевлюд Чавушоглу и министърът на европейските въпроси и главен преговарящ Йомер Челик.


Колкото по-силен е диалогът на Турция с България, толкова по-полезно ще е това за целите Балкани,.заяви турският президент Реджеб Ердоган.
Турският президент Реджеб Ердоган изказа благодарност на „приятелска и съседска“ България за организирането на срещата и съобщи, че преди нея ще обсъдят с българския премиер Борисов двустранните отношения. 

По думите на турския лидер пълноправното членство на Турция в ЕС остава нейна стратегическа цел и той ще продължи преговорите за влизане в блока. Отношенията на Турция и Евросъюза имат исторически корени, изтъкна Ердоган, и допълни, че по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието те са били задълбочени, въпреки някои периоди на напрежение. 
Ето какво заяви Ердоган пък по отношение на вижданията на Анкара за борбата с тероризма:
"Отново ще акцентираме, че от Европа по отношение борбата с тероризма Турция очаква безрезервна и ясна подкрепа, без „но“. Да получаваме пълна подкрепа от европейските ни приятели за нашата борба с тероризма е условие за ново изграждане на отношенията между нас в сигурността. Някои ходове на Европа по отношение на ръководството на ПКК определено са важни, но в действителност са много далеч от (удовлетворяване на) очакванията ни".
Турският държавен глава заяви, че отново ще напомни за търпените от Турция двойни стандарти и че европейската позиция по отношение бежанската драма в Егейско море не е искрена.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна