Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Солаков представи проект на биеналето в Сидни

БНР Новини
Димитър Солаков, Нове, 2015
Снимка: biennaleofsydney.art

„Нов живот за миналото” от 2015 г. е серия от снимки на бутафорно възстановени исторически обети в България и фантастични реконструкции на животни, които Солаков рисува по вкаменени фрагменти. Зад основната тема на биеналето: „Наслагване: Равновесие & Ангажимент”, стои намерението да се изследва погледа към съвремието и неговите най-неотложни предизвикателства.

„Нов живот за миналото” съчетава документална фотография на тъй наречената „социализация и реставрация на културно наследство”, реконструирано според въображението на строителния предприемач и цената на материалите в конкретния период и опитите на Димитър Солаков да си представи животински видове в тяхната цялост само по фрагменти. Рисунките са свободно предположение – направени са без специални знания, без проучване, „на своя глава”. На историческите локации, Солаков, който по образование е фотограф, снима и задължителните информационни табели с често комичните названия на проектите – едновременно поетични и бюрократични. Животните рисува без каквато и да било подготовка – нито по живопис, нито по биология.

Иронията в съчетанието между документалистика и свободно творчество е коментар към един от горещите обществени дебати в България.

Как беше приет проектът „Нов живот за миналото” в Австралия – страна със различна политическа действителност, с кратко европейско минало и съвсем друго отношение към старините. Предизвика ли дебат?



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна