Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Г. Оряховица на протест срещу проект за изграждане на социални жилища

| обновено на 29.03.18 в 11:56
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Повече от 200 жители на Горна Оряховица протестираха тази сутрин с настояване да бъде спрян проектът за изграждане на общински блок с 30 социални жилища. Кметът Добромир Добрев заяви, че опасенията на хората от повишаване на престъпността са неоснователни.

С близо 3 милиона лева европейско финансиране до Противопожарната служба в Горна Оряховица се планира да се построи и оборудва сграда с 30 апартамента, в които временно - за срок от три години, да бъдат настанявани социално слаби и уязвими хора. Жителите на квартала и града не са съгласни и излязоха на протест. Те се притесняват от увеличаване на престъпността в района, обясни пред "Хоризонт" нотариусът Иван Мазнев: 

"В един момент, когато има интервенция на чужди елементи в квартала и то само маргинални групи от малцинствен и друг произход - хора без адрес, значи това са хора с присъди, евентуално. Самият мир, спокойствието в квартала ще изчезне". 

Кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев не излезе пред протестиращите. Социалните жилища са услуга, от която жителите на Горна Оряховица имат нужда, заяви той и обясни за „Хоризонт“ какви хора ще и бъдат настанявани в общинските жилища:

"Една година, които са живели на територията на община Горна Оряховица, български граждани и хора, които децата ще посещават училище, а ако нямат работа медиатор, който ще им търси работа. Мога да дам много гаранции, защото там ще работят много хора, които пряко ще касаят и дейността на тези потребители. Ако откажат работа, ако примерно децата не ходят на училище или на детска градина, те напускат социалното жилище и не се ползват от тези привилегии". 

Инициативен комитет събра протестна подписка, в която се включиха над 2800 граждани. 


Подробности по темата чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени