Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл готов за посредничество по случая "Скрипал"

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че ще е добре дошъл всеки глас, който подтикне Лондон "към адекватност", предаде ТАСС. Той каза това в коментар на предложението на Австрия да посредничи за уреждане на разногласията между Великобритания и Русия.

"В ситуацията с Великобритания са добре дошли всяка роля и всеки глас, който да подбуди британските ни партньори към адекватност по този въпрос", заяви Песков. И напомни, че неотдавна е имало контакти между Русия и Австрия на високо ниво, които са били „достатъчно ефективни, много конструктивни и прагматични“.

Предлагайки посредничеството на Австрия по случай „Скрипал“, външният министър на Австрия Карин Кнайсъл заяви късно в сряда, че "през 1995 г. Австрия е влязла в ЕС като държава с неутрален статут". "За нас е важно да провеждаме такава дипломация, която позволява да се поддържа диалог", добави тя.

Говорителят на Кремъл коментира още публикации в британски медии, според които Великобритания може да забрани на Русия да продава свои дългови ценни книжа на фондовия пазар в Лондон. Дмитрий Песков отбеляза, че ако това се реализира, могат да пострадат британските отношения с други инвеститори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна