Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов отива на съд за измама

Ангел Попов
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на транспорта от квотата на Обединените патриоти Ангел Попов отива на съд за измама. Обвинителният акт срещу него е внесен в Софийския районен съд, съобщиха от държавното обвинение.

Актът е от 2012 година, когато Попов още е извън властта. Настоящият заместник-министър поискал от coбcтвeниĸ нa тpaнcпopтнa фиpмa 8000 eвpo, зa дa мy ypeди – с помощта на cлyжитeли oт Mиниcтepcтвoтo нa тpaнcпopтa, инфopмaциoннитe тexнoлoгии и cъoбщeниятa, 4 paзpeшитeлни зa oблeĸчeн peжим нa мeждyнapoдeн тoвapeн тpaнcпopт. Разследването обаче установило, че в пози период Ангел Попов не е имал ниĸaĸвo cлyжeбнo или личнo oтнoшeниe ĸъм paбoтнaтa гpyпa в миниcтepcтвoтo, упълномощена дa paзпpeдeля paзpeшeния зa тpaнcпopт. Нещо повече – посочените от него служители като получатели на парите изoбщo нe били чacт oт тaзи paбoтнa гpyпa.

За случая се заговори още при номинирането на Ангел Попов от писмо на Националното сдружение на превозвачите до премиера Бойко Борисов. От номиниралата го партия – Националния фронт за спасение на България, го защитиха – и тогава, и при повдигане на обвинението му. Попов е с мярка за неотклонение "подписка". Ако бъде признат за виновен, наказанието е затвор до шест години.

В Бургас освободеният от поста директор на бургаския отдел на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация“ Атанас Желязков обвини заместник-министъра на транспорта Ангел Попов в оказване на натиск и манипулиране на проверки. По думите на Желязков, контролните органи умишлено са търсили нарушения в транспортна фирма и са толерирали друга фирма.

Случаят е от края лятото на миналата година, когато след инцидент на автомагистрала "Тракия“ започна проверка на фирма "Юнион Ивкони“. Проверката обаче не е извършена при спазване на правилата, твърди бившият директор на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация“ в Бургас Атанас Желязков:

"Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов ме изпрати да проверя една фирма. Там, по мое мнение, защитавахме "Карат С", а гонихме "Юнион Ивкони", което е безсмислено. Оттам тръгва нелоялната конкуренция. Нашата работа беше, когато автобусът пристигне на автогара "Юг" или когато тръгва от автогара "Юг", да се мъчим да намерим нередности".

"Ще заведа дело за клевета", каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов:

"Не сме имали никога предвид прикриване или набеждаване на някого. Тази проверка сме я извършили с решение на Върховната административна прокуратура. Аз на този господин днес ще му заведа наказателно дело за клевета".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна