Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Захарова коментира пред БНР извикването за консултации на посланик Коцев от Москва

Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всяка страна сама носи отговорност за действията си, каза днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в отговор на въпрос на БНР. Тя бе попитана от кореспондента на БНР в Москва как оценява решението на българското правителство да извика за консултации в София посланика си в Русия Бойко Коцев, като реакция по случая „Скрипал“.

„Възможно е България да има някакви данни, които 100-процентово, даже без следствие, без съд и без международна експертиза, свидетелстват за вина на Русия (по случая „Скрипал“). Възможно е, споделете ги“, добави Захарова.

Тя обясни, че всяка държава трябва да разбере, че, приемайки едни или други решения, не е достатъчно да ги мотивира с нечий бойкот, а е длъжна да демонстрира позицията си въз основа на някакви материали, на някакви данни, на някакви убедителни доказателства.

На пресконференция Захарова за пореден път отхвърли обвиненията срещу Русия.

„Свидетели сме на създаването на постоянни препятствия за достъп на руските представители до пострадали руски граждани. По този начин Великобритания открито нарушава международните правни норми“, заяви говорителят на руското външно министерство в коментар за случая „Скрипал“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна