Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кюстендил прекратява договорните си отношения с фермера Петър Пищалов

Започват масови проверки на всички животновъдни обекти, където се отглеждат коне

Петър Пищалов
Снимка: Кирил Фалин

Общината в Кюстендил ще прекрати договорните си отношения с фермера Петър Пищалов, чиито десетки коне бяха открити мъртви в Осоговоския балкан, обяви днес кметът Петър Паунов. Скандалът с мъртвите животни в Балкана се разраства с часове.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов направи пълна рекапитулация на животните, които Пищалов е гледал последните три години:

"Мога да кажа, че за сезон 2015-2016 година е заявил 99 овце, 20 коне, 6 кози и 3 говеда. За 2017-2018 година чрез фирми, вероятно приближени до него, е заявил 100 говеда, 85 овце и 3 коня. Едва сега, за сезон 2018-2019 година, виждаме че през различни фирми той заявява 287 овце, 99 коне, 102 говеда и 287 овце. Опитва се да кандидатсва за предстоящия сезон, дори не са одобрени договорите му.

Земеделски стопани от кюстендилските села Долно село, Ръсово и Преколница внасят жалба срещу безстопанствени коне в землищата на населените места. Тя е адресирана до общината в Кюстендил, до обществения посредник Васил Иванов и до Областната агенция по храните. Жалбата е подписана и от кметския наместник Лозан Тасков.

Започват масови проверки на всички животновъдни обекти, където се отглеждат коне, съобщават от Агенцията по храните.

Целта е да се установи дали всички коне са надлежно регистрирани и дали се отглеждат в съответствие със законодателството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна