Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на САЩ в Китай предупреди Пекин да не ограничава вноса на американска соя

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евентуални китайски ограничения върху вноса на соя от Съединените щати ще навредят повече на народа на Китай, отколкото на американските производители, предупреди посланикът на САЩ в страната Тери Бранстад в интервю за телевизия Блумбърг.

"Няма смисъл от подобен ход, тъй като той ще навреди на китайските потребители", посочи посланик Бранстад, който е бивш губернатор на щата Айова, считан за основен земеделски производствен район.

"Китайците в крайна сметка ще разберат, че трябва да работим заедно по тези въпроси, чийто отговор не е в определянето на контрамита, а вместо това е необходимо сътрудничество, за да бъдат адресирани съществуващите от доста време насам проблеми", посочи той пред Блумбърг.

Трябва да се има предвид, че евентуалното ограничаване на вноса на американска соя в Китай посредством въвеждането на висока мита ще се определи като пик в ескалацията на търговското напрежение между двете световни икономически сили. Подобни мерки ще навредят сериозно на американските производители, но в същото време ще увеличи и разходите на китайските производители на фуражи и на фермерите, отглеждащи животни.

През миналата година соевите зърна формираха най-големият по размер износ на САЩ на селскостопански продукти в посока Китай, надвишавайки 12 млрд. долара. Въвеждането от Пекин на вносни мита за соята биха причинили годишна икономическа загуба за САЩ между 1,7 млрд. и 3,3 млрд. долар, според резултати от проучване, проведено от университета "Пурдю" по пръчка на американският Съвет за износ на соя.

Китай изкупува близо 60% от соевите продукти, които се търгуват в световен мащаб, като над 30% от вноса на соя идва от САЩ. Китайските купувачи използват предимно соя, за да я превърнат в соево брашно с което да хранят стадата с добитък.

"Китай не иска да участва в търговска война. Но ако бъде принуден да влезе в търговска война, Китай има енергията и увереността да защити нашите интереси", заяви в петък говорителят на китайското външно министерство Лу Канг по време на ежедневния си брифинг за пресата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна